Gran humanista defensor de la llibertat i la natura, durant deu anys fou director del Museu Municipal, al qual aportà la seva col·lecció de ciències naturals i va ser delegat local d’excavacions per a la salvaguarda del poblat ibèric. Entre altres mèrits cal destacar-li la creació del Centre d'Estudis de la Natura del Barcelonès Nord i l’impuls de la revista Puig Castellar. La seva trajectòria com a persona dedicada a l’estudi i la recerca de la història natural de Santa Coloma i a la formació de molts colomencs en aquesta sensibilitat el van fer mereixedor del Premi Ciutat de Santa Coloma l’any 2002. Descansi en pau.
BIOGRAFIA:
Joan Vicente i Castells va néixer el 18 d’abril de 1921 al barri de Gràcia de Barcelona, arribà a Santa Coloma (barri del Raval) amb encara no quatre anys. Els seus primers estudis els va realitzar a l’escola Salvatella i, més tard, a l’escola nacional de Sant Adrià de Besòs.
Començà a treballar als 13 anys d’aprenent en una fusteria i als vespres anava a la societat El Pensament del Fondo per aprendre l’esperanto i més tard treballà com a oficinista a MACOSA. A la sortida de la feina continuava els estudis a l’Escola Complementària d’Arts i Oficis del Clot.
Durant la guerra va ingressar a les Joventuts Llibertàries de Santa Coloma de Gramenet i es va fer càrrec de la Secretaria de Premsa i Propaganda. Va desenvolupar una important tasca d’organització de la biblioteca i va col.laborar en la difusió de les idees llibertàries.
L’any 1939 va veure’s obligat a exiliar-se a França. Va tornar a Santa Coloma l’any 1941 i va ser incorporat al servei militar el 1942 com a topògraf. Va ser en aquesta època, ajudat pel seu amic Enric Sunyer, que es va iniciar a la Paleontologia.
L’any següent va casar-se amb l’Anna Vila i poc després va néixer la seva filla Roser.
L’any 1952 ingressà al Centre Excursionista Puigcastellar on va organitzar la biblioteca i va impulsar la publicació de la revista Puig Castellar. El mateix any va ser nomenat, per l’Ajuntament, Delegat Local d’Excavacions per a la salvaguarda del poblat ibèric. El 1961 dirigí el Butlletí de la Secció d’Estudis del CEP.
Va trobar el primer jaciment de fòssils marins a la rodalia del Molinet i un altre de plantes fossilitzades al Raval. Va organitzar grups infantils per fer sortides on els nens s’introduïen en el coneixement de les plantes, els minerals i les roques, així com conferències de divulgació a les escoles. Mentrestant, publicava amb l’Angel Martínez El Poblat Ibèric Puig Castellar, editat per l’Institut d’Estudis Catalans.
En l’àmbit de la recerca va especialitzar-se en la Paleobotànica, mantenint contacte i intercanvis amb les Universitats de Barcelona, Madrid, Lyon, Clermont-Ferran, París, Praga, Romania, Itàlia, Alemanya, Estats Units i Nova Zelanda.
El 1974 va ser inaugurat el Museu Municipal del qual fou impulsor i director, al llarg de 10 anys, aportant també la seva col.lecció particular de ciències naturals, que en l’actualitat forma part de la col.lecció del Museu Torre Balldovina.
L’any 1985 va impulsar la creació del Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord, on es fan tasques d’investigació i difusió de diferents aspectes de la natura i on es publiquen un Butlletí i una revista.
La seva vocació d’estudi el porta a col.laborar habitualment amb diferents museus i institucions i en els darrers anys ha publicat nombrosos treballs de recerca en l’àmbit de l’arqueologia, geologia i paleontologia, destacant les monografies La flora fòssil de Montjuïc (1988), Els hipogeus de Santa Coloma de Gramenet (1999), Els ibers de Puig Castellar (2001) coautor amb Àngel Martínez, Nous aspectes de la història de Santa Coloma de Gramenet, volum I (2002), Estudi morfològic de la Flora Cretàcica d’Isona (Pallars Jussà) (2002) i Nous aspectes de la història de Santa Coloma de Gramenet (en premsa).
Tota aquesta trajectòria vital avala Joan Vicente i Castells com a persona que ha dedicat i continua dedicant gran part de la seva vida a l’estudi i recerca de la història natural de Santa Coloma i a la formació de molts colomencs en aquesta sensibilitat.