El Foment de les Arts i del Disseny (FAD) ha convocat la tercera edició del concurs de disseny urbà Racons Públics, que proposa la reforma de dotze espais degradats i desaprofitats, sis a municipis propers a Barcelona, i sis més a districtes de la capital catalana. Per primera vegada el FAD ha inclòs un indret de Santa Coloma de Gramenet, els baixos del pont de Can Zam, per transformar-lo en un espai d’ús ciutadà i integrat a l’entorn.
Els baixos del pont de Can Zam
El racó és una infraestructura viària important que fa d'unió entre la-B-20 i el nus viari de la Trinitat: els baixos del pont de Can Zam, a Santa Coloma. Es tracta d'un lloc fosc, humit i una mica inhòspit. La proximitat d'un gran descampat utilitzat, de moment, com a aparcament provisional pot accentuar aquesta sensació. Aquest espai brinda l'oportunitat de beneficiar-se d'un context de gran qualitat paisatgística i social gràcies als seus equipaments relacionats amb l'esport, el passeig, l'oci o el descans. Ambicionar i plantejar la seva integració en aquest àmbit és el repte de la penúltima convocatòria de la tercera edició de Racons Públics.
Racons públics
Les ciutats i municipis són espais vius en transformació constant. Aquests processos de canvi donen lloc a espais de transició o residuals, que resten a l’espai urbà en forma de racons desatessos, degradats o en estat precari. El concurs Racons Públics busca la participació ciutadana per recuperar alguns d’aquests i converti-los en un lloc d’oportunitat per al municipi.
El FAD convoca la tercera edició de Racons Públics, que ja ha funcionat amb gran èxit de participació a les dues edicions anteriors. La primera edició es va celebrar el 2003 a Ciutat Vella. En la seva segona edició, celebrada el 2009, el projecte es va ampliar a la Barcelona dels Barris i ara la tercera edició s’ocupa de la ciutat i la seva àrea metropolitana. Per fer-ho possible el FAD ha signat un conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona.
En aquesta ocasió abunden els espais públics desatessos per diverses raons: produïts pel xoc amb infraestructures viàries i ferroviàries, frecs produits pel xoc entre teixits urbans diferents, situacions topogràfiques complexes per la seva proximitat a espais aqüífers, etc. Cada racó està concebit és un espai, no necessàriament petit, que el concursant pugui entendre sense tenir un coneixement tècnic de grans sistemes infraestructurals per tal de fomentar la participació.
Per a més informació: racons@fad.cat, telèfon 93 443 75 20 i web www.racons.fad.cat.