El skate park, projecte finalista al certamen internacional City to City Barcelona FAD Award

Aquest espai públic per a la pràctica d’esports sobre rodes és un exemple d’arquitectura sostenible i participativa.

Santa Coloma de Gramenet, a 3 de novembre de 2017. El parc dedicat a la pràctica d’esports sobre rodes a la ciutat, denominat  ‘Santa Skate Park’, és un dels projectes seleccionats pel certamen internacional ‘City to City Barcelona FAD Award’ d’enguany. Santa Coloma de Gramenet és una de les 18 ciutats de tot el món que hi participa en aquesta edició amb actuacions urbanes seleccionades que han tingut efectes positius i transformadors per als seus territoris i habitants.


El City to City Barcelona FAD Award és un premi impulsat pel Foment de les Arts i del Disseny (FAD) amb la col•laboració d'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, que porta des de 2008 donant a conèixer projectes urbans d'arreu del món que tracten de millorar la vida a les ciutats i dels seus ciutadans i ciutadanes.

Aquest certamen és una plataforma pensada per rastrejar i valorar iniciatives d’arreu del món que ajudin a fer de les ciutats llocs més habitables, igualitaris i humans.
Des d’ahir 2 de novembre i avui, representants de les 18 ciutats finalistes estan realitzant a Barcelona les presentacions dels projectes seleccionats al certamen, que se celebra a l’edifici Disseny Hub Barcelona, ubicat a la plaça de les Glòries.

En el cas de Santa Coloma, aquest matí s’està realitzant la presentació del projecte del ‘Santa Skate Park’, per part de Straddle3, un equip d’arquitectes especialitzat en la transformació d’espais públics que va participar en l’elaboració del projecte. També hi participen al certamen ciutats d’EEUU, Marroc, Colòmbia, Xile, Canadà, Itàlia, Argentina, Holanda, entre altres països.


El ‘Santa Skate Park’



Al febrer de 2016 es va inaugurar el ‘Santa Skate Park’, un espai públic a l’aire lliure per a la pràctica d’esports amb patins, patinets i skateboard, habilitat per l’Ajuntament sobre 2.110m2 d’un solar que estava en desús a Can Zam.
La particularitat del projecte és que l’equipament va ser dissenyat i construït amb la implicació dels propis joves skaters i rollers, a partir d’un innovador procés de participació impulsat per l’Ajuntament colomenc amb la col•laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Una altra de les particularitats és que es va construir amb material reciclat d’altres obres de la ciutat i mobiliari en desús, a proposta dels skaters, que van participar en l’elaboració del projecte. Es tracta d’un exemple de disseny col•lectiu i d’autoconstrucció que ha apostat per l’arquitectura sostenible i participativa, i que té rampes, calaixos, escales, àrea de bowl i plans inclinats i amb curvatura, entre altres elements.


El Santa Skate Park s’ubica a l’illa compresa entre els carrers de Víctor Hugo, l’avinguda de la Pallaresa i la prolongació del carrer d’Anselm de Riu, i té l’accés per l’avinguda de la Pallaresa, entre el Complex Esportiu de Can Zam i els dos camps de futbol municipals de gespa artificial. Consta d’una zona patinable de 810 m2 amb àrees de diferents nivells de dificultat i un entorn enjardinat de 2.300 m2 per al gaudi ciutadà.


Us adjuntem una imatge del ‘Santa Skate Park’


Per a més informació i/o entrevistes:


Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Dori Morillo / Ana Belén Pérez Blanco
premsa.comunicacio@gramenet.cat