El ple municipal extraordinari celebrat aquesta tarda ha aprovat de manera inicial les ordenances fiscals i preus públics per al pròxim 2024 tot situant Santa Coloma de Gramenet entre les ciutats de més de 50 mil habitants que mantenen una pressió fiscal més baixa, per sota de la inflació subjacent que arriba al 5,8%. L’alcaldessa, Núria Parlon, ha demanat un acord de totes les forces polítiques per millorar el finançament dels ajuntaments, “cada cop hem de prestar més serveis a la ciutadania sense tenir les dotacions pressupostàries adients. Cal un acord de totes les forces polítiques per millorar el finançament dels Ajuntaments”.
Les modificacions introduïdes avui a la sessió plenària van dirigides a millorar la coordinació i gestió amb l’Organisme de Recaptació i de Gestió Tributària, organisme depenent de la Diputació de Barcelona i encarregat de la gestió de la recaptació del municipi, a la natural adequació i actualització a la normativa vigent i a dotar mínimament de recursos a la corporació, a fi de poder garantir el funcionament ordinari dels serveis davant l’augment de les despeses de desenvolupament de la corporació, com són les actualitzacions de les retribucions del personal incloses en la Llei de PGE, de l’increment de preus dels serveis i els subministraments, a conseqüència de l’encariment de les matèries primeres, de la revisió de preus dels contractes de serveis i l’increment dels tipus d’interès.
En aquest sentit, el ple ha donat llum verda inicial a les adequacions normatives de l’ordenança general de recaptació, a l’ordenança reguladora dels preus públics i de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, als canvis de naturalesa jurídica dels serveis i activitats d’esports i per la utilització dels equipaments culturals, a l’actualització del tipus de l’IBI i de determinades tarifes de taxes i preus i preus públics.
Per un altre costat, han estat congelades les tarifes de l’impost d’activitats econòmiques (IAE), l’impost dels vehicles motoritzats, la prestació de serveis d’intervenció municipal d’activitats, les llicències i comunicacions prèvies d’obres i instal·lacions i la taxa de recollida i gestió de residus entre d’altres.
L’IBI en tres terminis de pagament
Com a novetat a destacar, l’IBI passarà a liquidar-se en tres terminis en comptes de dos com era habitual fins l’exercici anterior. Pel que fa a la seva actualització, el tipus del 0,569 passa al 0,597. Aquesta mesura es fa totalment necessària atenent que, per exemple, en aquests últims 11 anys el tipus ha disminuït un 27% mentre que l’IPC augmentava un 24,70%.
Els mercats municipals
Es clarifica el mètode de càlcul en el cas de la taxa de manteniment dels mercats municipals, de manera que s’aplica una tarifa per metre quadrat; això implicarà una lleu davallada de la quota als paradistes a excepció dels bars dels mercats.
Pel que fa a les parades del Mercat no sedentari del Mercat de Singuerlín les tarifes es mantenen sense variació.
Altres taxes
Resulta necessari l’ajust de altres tarifes com són la immobilització i retirada de vehicles, la grua (augmenta 2,5%), l’estacionament de vehicles en la zones blaves, que passarà d’1,35 a 1,45 euros/hora i la sanció de 5 a 6 euros, els serveis de l’escola de música, que augmentaran un 2,5% i els serveis de l’escoles bressol, que augmentaran un 4,3% aproximadament.
Pla de xoc davant la pandèmia de la Covid
Finalment, es retira part del pla de xoc acordat per la corporació destinat a pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia de la Covid. En aquest sentit, l’any 2024 ja no resultarà d’aplicació la suspensió de la taxa per ocupació de la via pública, epígraf taules i cadires; per tant, s’aplica l’ordenança fiscal amb total normalitat, i s’eliminen les reduccions de les taxes als mercats no sedentaris del Fondo i Sagarra. Reducció que era del 50%, i que es farà en dos anys. Així doncs, els paradistes d’aquests mercats abonaran el 2025 el mateix cost que el 2019, sense actualització d’IPC.
Exposició pública
Les propostes de modificacions estaran exposades al públic durant 30 dies hàbils a partir de la seva publicació en els butlletins de la província i per descomptat, obertes a les converses i negociacions que tradicionalment ja impulsa l’equip de govern amb tots els grups polítics del consistori. I a les que arribin de la societat civil, i de les diferents reunions que es mantenen amb entitats, i com no, lògicament de l’Audiència Pública que es convocarà entre l’aprovació inicial i definitiva, per fer-la coincidir amb el pressupost, tal com marca el reglament, facilitant la informació 14 dies abans de la seva convocatòria i que servirà per a de recollir, com es fa anualment, les propostes de la ciutadania i de les entitats que les representen.