L'exposició comença els anys quaranta i cinquanta en les mil i una nits que veien néixer un nou estil musical: la rumba catalana. El viatge dura fins a l'actualitat i ens mostra un gènere vital i atrevit, creat per l'ànima festiva dels gitanos catalans i que té un caràcter propi, fruit de la fusió del rock-and-roll d'Elvis Presley i el son de les velles bandes cubanes, portadores de ritmes afroamericans.
En els últims cinquanta anys aquesta música de mestissatge ha donat forma a un univers musical amb fortes arrels culturals. Parlem d'una part del patrimoni cultural de Catalunya, de la rumba catalana, mestra de la tolerància i de la convivència. Espai sentimental de diverses generacions, punt de trobada entre paios i gitanos, aquesta exposició vol ser una porta que ajudi a descobrir algunes de les mil i una rumbes que encara giren al ritme del ventilador.
Els espais de l'exposició estan diferenciats temàticament :
- Els noms de la rumba: Peret, Pescaílla, Amaya, Rumba Tres, Gato Pérez, Los Manolos, Sabor de Gràcia, Ojos de Brujo, Estopa, Troba Kung-Fú, el colomenc Muchachito Bombo Infierno...
- L'abecedari de la rumba: palmes, guitarra, ritme, ventilador, smoking, caló, lletres, ball, fusió, barris...
- La música, una selecció dels 30 millors temes: Gitano Antón, La lágrima, Caramelo, Perdido amor, Vete vete, Mia, Gitanitos y morenos, Tau-tau, Amics per sempre, Gitanas de merkaíllo, Bailaores, Clavellet morenet...
L'exposició, que ha estat produïda per l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i el Museu de Mataró, es podrà veure fins al 29 de juny al Museu Torre Balldovina (plaça de Pau Casals, s/n, tel. 93 385 71 42) dintre de l'horari habitual (de dimarts a dissabte, de 18.00 a 20.30 i dissabtes, diumenges i festius d'11.00 a 14.00.