El Campus de Santa Coloma celebra aquest dissabte ExpAliments amb tallers, ponències i tasts

El proper dissabte 13 de novembre, des de les 10.30 a les 14.30 hores, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), ubicat al Recinte de Torribera de Santa Coloma (c/ Prat de la Riba, 171), acollirà la 1º edició de la festa ExpAliments. Es tracta d’una jornada festiva oberta al públic amb un interessant programa d’activitats per a totes les edats, sobre alimentació i ciència, nutrició i dietètica, que serà alhora una oportunitat per poder conèixer, de primera ma, les noves instal·lacions del recinte universitari.

ExpAliments s’emmarca en la Setmana de la Ciència 2010, oferirà tallers i demostracions, microponències i visites guiades als tres nous edificis universitaris- Gaudí, Marina i Verdaguer- entre d’altres interessants propostes. A més, per al públic infantil estan previstes titelles i jocs dirigits per a conèixer millor els aliments i la nutrició saludable.

Els tallers i demostracions estan pensades especialment per al públic infantil i juvenil. Destaquen, entre d’altres, el taller Farem plastilina amb ingredients de la cuina, Detecció de paràsits en els aliments (anisakis i altres), Taller sobre sferificacions i cucs comestibles, Taller d’alimentació per a nens petits, Taller de cuina per a nois i noies, Un pa de pessic amb sifò i microones (CETT), Un flam d’oli (organitzat per la Fundació Alícia), Taller d’anàlisi sensorial aplicat als aliments, Taller sobre etiquetatge i publicitat, Taller sobre valoració nutricional dels aliments (aula d’informàtica), Taller sobre salut i antropometria, Cata d’aigües potables (a càrrec d’Aigües Ter – Llobregat), entre d’altres.

A banda també destaquen les micro-conferències de 10 a 15 minuts, sobre diferents temes relacionats amb alimentació i nutrició, a càrrec de reconeguts professors i divulgadors. Destaquen: Sobreviure al bolet (Maria Carme Barceló, Unitat de Botànica Fac. Farmàcia UB), Los parásitos, ¿están invitados a nuestra mesa? (Mª Soledad Gómez, Grup de Recerca en Qualitat Parasitològica dels Aliments, INSA-UB), Són segurs els aliments que mengem? (Abel Mariné, Grup d’Amines i Poliamines Bioactives en els Aliments, INSA-UB),  La “Dolce vita” no és bona per la salut: el consum excessiu de begudes ensucrades (Juan Carlos Laguna, Unitat de Farmacologia i Farmacognòsia, Fac.Farmàcia UB), In vino veritas? (M.Emilia Juan,  Grup de Fisiologia i Fisiopatologia Nutricionals, INSA-UB), Yogur y leches fermentadas como alimentos funcionales y probióticos (David Manrique, Programa Nutrición y Salud), Nodrint les nostres defenses (Francisco J. Pérez Cano, Grup d’Autoimmunitat i Tolerància, INSA-UB) i La seguretat alimentària també està a les teves mans (Glòria Cugat, Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Generalitat de Catalunya), entre d’altres.

- Podeu accedir a més detalls del programa d’ExpAliments: http://expaliments.wordpress.com

Participació dels Mercats Municipals de Santa Coloma

En paral·lel a aquestes activitats, es podrà visitar una zona firal amb estands d’entitats dedicades a l’alimentació, com els Mercats Municipals de Santa Coloma i l’Agència de Seguretat Alimentària, entre d’altres, i d’empreses, amb informació nutricional i tast de productes. També es podrà visitar l’exposició Història de l’alimentació en el segle XX a Espanya, organitzada per la Fundació Triptolemos, .

La festa ExpAliments és una bona oportunitat per conèixer els ensenyaments que s’imparteixen al Campus de l’Alimentació de Torribera, les seves excel·lents instal·lacions i l’important treball de recerca que es fa des de la UB.

En l’organització d’aquesta jornada hi participen professors i alumnes de la Facultat de Farmàcia i de la Facultat de Química de la UB i investigadors de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA·UB). Compta amb el suport del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Santa Coloma i la Diputació de Barcelona.

Nous graus de formació al Campus

En aquest curs 2010-2011, el Campus de l’Alimentació de Torribera ha posat en marxa dos nous graus universitaris, adscrits a la Facultat de Farmàcia de la UB: un de Nutrició Humana i Dietètica i un altre de Ciència i Tecnologia dels Aliments.

En l’actualitat, el Campus acull uns 400 estudiants que han pogut estrenar els recentment renovats edifici Verdaguer (amb una superfície de 2.200 m2, està orientat a l’activitat docent, amb seminaris, aules d’informàtica, despatxos del professorat i d’administració, biblioteca, centre de documentació, etc.); l’edifici Gaudí (destinat a l’activitat de recerca, compta amb despatxos, laboratoris especialitzats de caire divers i altres espais per a grups de recerca experimental, amb una superfície total de 2.178 m2) ; i l’edifici Marina (amb una superfície de 3.468 m2, s’ha habilitat per a activitats de recerca i transferència de tecnologia, s’han adequat alguns espais per a l’activitat acadèmica, mentre no es construeixi el nou edifici dedicat a docència). Aquests pavellons s’han afegit a l’edifici de la Masia, on s’imparteixen classes, entre d’altres activitats.

Per a més informació i/o entrevistes, podeu contactar amb:
Comunicació Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
93 462 40 00 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat