Aquest any 2013 es compleixen vint des de la posada en marxa del menjador social, un servei municipal destinat a la població de Santa Coloma de Gramenet per atendre les necessitats d'alimentació dels veïns i les veïnes més vulnerables per estar en una situació de precarietat.
El menjador social, ubicat al número 16 de l'avinguda del Puig Castellar, al barri del Singuerlín, té una capacitat per atendre, segons la normativa, a seixanta persones en tres torns, ampliable si cal. Actualment, ofereix menjar i sopar durant els set dies de la setmana, tots els dies de l'any, a vint persones, en dos torns, i per a la gran majoria (el 70%) de forma totalment gratuïta. El menjador està obert al migdia, i els seus usuaris poden portar el sopar a casa. Els divendres es porten els àpats per al cap de setmana i en període de vacances s'envien als seus domicilis.
Objectiu: un ajut temporal
El menjador social és un servei municipal destinat a persones de la ciutat que es troben en una etapa d'especial dificultat per poder tenir cobertes algunes de les seves necessitats bàsiques com és l'alimentació. A més del menjar, que compleix amb l'estricta normativa sanitària, el menjador social està concebut com un servei d'atenció integral amb acompanyament personalitzat per part dels professionals dels serveis socials, que ofereixen a les persones ateses altres ajuts relacionats amb la inserció laboral , beques menjador infantils, l'atenció sociosanitària, roba, o el pagament de subministraments bàsics entre altres. Properament, es posaran en marxa un servei de dutxa i de bugaderia.
Telèfon d'Atenció a les Famílies (93 462 40 77)
Per millorar l'atenció social de la població de Santa Coloma de Gramenet en l'actual època de crisi econòmica, l'Ajuntament va posar en marxa el passat mes de novembre el Telèfon d'Atenció a les Famílies. A través del número 93 462 40 77, les persones interessades poden concretar una entrevista amb els professionals dels serveis socials, que realitzaran la valoració i el diagnòstic de la situació social de la persona afectada abans de ser derivada al menjador social o al programa de suport a l'alimentació que millor s'ajusti a les seves necessitats.
Amb la finalitat de normalitzar la situació de les famílies, l'Ajuntament prima aquells programes que permeten menjar a casa amb l'objectiu de normalitzar la situació de les persones que tinguin fills al seu càrrec.
Quatre dels professionals vinculats als Serveis Socials del municipi formen l'equip de funcionament del menjador social de la Llar Puig Castellar.
Els menús que es proporcionen en aquest equipament estan supervisats en l'aspecte dietètic i ofereixen unes dietes equilibrades, ajustades a l'estat de salut i respectuoses amb les creences de cada persona usuària
Més ajuts a l’alimentació
El 2012, en compliment de la Llei de serveis socials, l’Ajuntament va atorgar ajuts a més de 3.500 veïns i veïnes de la ciutat mitjançant diversos programes (àpats a domicili, alimentació infantil, aliments solidaris), o ajuts econòmics directes per a alimentació, entre d’altres.
Del Programa d’aliments solidaris se’n van beneficiar 2.400 persones, i les prestacions econòmiques per a l’alimentació van auxiliar 547 persones adultes i 389 menors. D’altra banda, es van atorgar 28 ajuts econòmics destinats a l’alimentació i la higiene de 55 nens i nenes.
El 2012, l’Ajuntament va atorgar 1.430 ajuts econòmics per atendre necessitats d’alimentació, habitatge, salut, integració o problemes socioeducatius. Aquestes ajudes van beneficiar 4.527 persones (un 30,7% més que l’any 2011). L’any passat, els Serveis Socials municipals van atendre 17.447 persones i van obrir 8.124 expedients.
Pel que fa a l’any 2013, l’Ajuntament ha previst un fons de contingència social d’1,3 milions d’euros per continuar cobrint les necessitats bàsiques de la població amb menys recursos de la ciutat.