Dilluns s'inaugura el Club Social Gramenet, un centre per afavorir la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental

El nou local situat al carrer de Roma, 36, permetrà atendre més persones. L’acte de la inauguració serà presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon.

El nou local del Club Social Gramenet obrirà les seves portes el proper dilluns 17 de gener a les 6 de la tarda per tal de donar-se a conèixer a la ciutat. Aquest nou equipament permetrà ampliar el servei que ja es dóna a les persones amb problemes de salut mental de Santa Coloma.  

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, presidirà l’acte, que també comptarà amb la presència de la presidenta de l’associació d’Amics dels Malalt Mental (AM.MA.ME), Carmen Ávalos, entitat impulsora del servei. També, hi assistiran el president de la Fundació Funamment, Xavier Trabado, que serà l’entitat que gestionarà el servei, amb la col·laboració de l’Ajuntament, i la seva coordinadora, Cristina Rodríguez, qui explicarà, juntament amb dues persones usuàries del Club, què és i com funciona el nou centre.

Amb aquest acte d’inauguració també es pretén acostar aquest recurs a la població i demostrar que les persones amb problemes de salut mental poden i han de dur una vida normalitzada, amb els suports i les ajudes adequades a cada persona.

El nou local, la remodelació del qual ha estat gràcies al finançament de l’Obra Social d’Unnim i la col·laboració de l’Ajuntament, a través de l’Escola Taller de l’empresa municipal Grameimpuls, està ubicat al carrer de Roma, 36, i amplia les instal·lacions del local utilitzat fins ara, situat al carrer de Florència, 44, baixos, molt proper al nou.

El Club social, un recurs per a persones amb problemes de salut mental
El Club social és un recurs d’inclusió social per a les persones amb problemes de salut mental i té com a missió contribuir a que aquestes utilitzin les activitats de lleure per assolir quotes de salut, independència i participació en i amb la comunitat, incidint i donant suport al projecte vital de la persona.

Després d’anys de lluita des del món associatiu, el Club Social va passar l’any 2008 a ser inclòs a la cartera de serveis de la Generalitat de Catalunya, cosa que permet que gran part del seu finançament s’assumeixi des de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS). Actualment existeixen més de 25 Clubs socials arreu del territori català vinculats a la FECAFAMM, que atenen a més de 1.500 persones. Quatre d’aquests Clubs estan gestionats per la Fundació Funamment: ‘Tu Tries’ de Mataró, ‘Gramenet’ de Santa Coloma, ‘El Llorer’ del Vendrell i ‘Espai 3’ de Cornellà de Llobregat.

La Fundació Funamment és una entitat nascuda al 2007 a iniciativa de la FECAFAMM amb la finalitat de promoure la millora de la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals i dels seus familiars, en especial afavorir la seva autonomia i integració social, potenciant el seu desenvolupament personal en la comunitat. Actualment, la Fundació gestiona un programa d’acompanyament comunitari i atenció al domicili, el qual ha atès més de 50 casos aquest 2010;  gestiona també un programa de Respir Familiar que ha atès a més de 400 persones el darrer any i ha començat a gestionar diversos Clubs Socials, entre altres.

La FECAFAMM és la Federació catalana d’associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental. Va néixer l’any 1996 a iniciativa de les famílies amb l’objectiu d’unir esforços en una organització comuna. Actualment està formada per 53 entitats federades que representen a un total de 5.000 famílies i persones afectades i adreça la seva activitat a tot el territori de Catalunya. L’objectiu de la Federació és el de coordinar i donar suport a les associacions de familiars i de persones amb malalties mentals de Catalunya amb la finalitat de contribuir a la millora de la seva qualitat de vida. Entre les seves activitats també destaquen la pressió a les administracions per millorar les polítiques públiques en relació a la salut mental i la realització d’accions de sensibilització per acostar aquesta realitat a la societat, entre altres.