L’Ajuntament i la Fundació Catalunya Europa, entitat que busca les bones pràctiques europees per portar-les a Catalunya, van signar el passat 7 d’octubre un conveni de col·laboració per desenvolupar el projecte Re-City i per a crear l’Observatori Metropolità en Sostenibilitat Social durant el 2019-2020.
Re-City és una Plataforma Internacional per a la Sostenibilitat Social que engloba diferents institucions del món acadèmic, empresarial i polític, i que vol convertir l’àrea metropolitana en un referent dins d’aquest àmbit. El seu objectiu és fer front des de la ciutat als grans reptes globals en matèria de desigualtats, canvi climàtic, interculturalitat i revolució tecnològica, creant debat i proposant mesures concretes des dels àmbits científic, econòmic, polític i municipal. Pel que fa a l’Observatori, s’ha creat com a eina per analitzar l’evolució de les ciutats en relació als indicadors.
Pròximes conferències de la plataforma Re-City
Organitzades per la Fundació Catalunya Europa amb el suport del l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, entre altres institucions, com la Generalitat de Catalunya, l’AMB i els ajuntaments de Barcelona i Gavà.
Les dues conferències formen part dels cicles sobre migracions i canvi climàtic, són gratuïtes amb inscripció prèvia i com que seran en anglès hi haurà servei de traducció simultània.
Cicle “Per un futur intercultural”:
Conferència: "El balanç econòmic de les migracions” a càrrec de Marta Foresti, directora de Human Mobility Initiative, ODI.
Data: dimarts, 5 de novembre
Lloc: Palau Macaya de Barcelona (Passeig Sant Joan, 108)
Hora: 18:30h
Modera: Josep Oliver, catedràtic d'economia aplicada a la UAB i codirector d’Europe G.
Conferència organitzada per la Fundació Catalunya Europa juntament amb el Palau Macaya i el Club Roma.
Informació sobre la conferència:
Tot i el soroll que acompanya el debat públic sobre les migracions, els estudis i les recerques més avançades confirmen que la contribució de la població migrant a les societats d’acollida és positiva en termes generals. Aquesta participació positiva en termes globals, però, no pot amagar que la contribució pot ser desigual en l’àmbit regional i local pel que fa a la desagregació. És imprescindible, per tant, plantejar com convertir aquesta aportació positiva en un benefici per a tothom. És un repte vinculat a les polítiques redistributives i la lluita contra les desigualtats.
Més informació, en aquest enllaç: https://www.re-city.net/ca/activitats/32/marta-foresti.html
Cicle “Fem front al canvi climàtic”:
Conferència: "Els efectes de la contaminació en la salut humana” a càrrec de Barbara Maher, professora de ciències ambientals a la Universitat Lancaster (Regne Unit).
Data: dijous, 7 de novembre
Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona (c/Aragó 255)
Hora: 18:30h
Modera: Xavier Rodó, professor i investigador d'ICREA i cap del programa "Clima i salut" d’ISGlobal.
Inscripció: https://www.inscribirme.com/elsefectesdelacontaminacioenlasaluthumanaconferenciaambbarbaramaher
Conferència organitzada per la Fundació Catalunya Europa juntament amb BBVA.
Les nostres ciutats són sistemes dinàmics cada cop més poblats i on milions de persones es mouen diàriament. Aquesta mobilitat a través de denses xarxes de tràfic, amb el cotxe privat o en transport públic, crea patrons complexos de contaminació urbana amb un efecte cada cop més clar i notable sobre la salut humana. La interacció preocupant del canvi climàtic amb una intensificació de les canícules a l’estiu o de situacions d’inversió tèrmica o d’elevada estabilitat i estancament de les masses d'aire en ciutats com Barcelona, Roma, Atenes o Marsella i les situacions extremes que aquest fet propicia, esdevenen un problema de salut pública de primer ordre. Com pot afectar això a la salut de les persones en el futur més immediat? Aquest és cada vegada més un tema central en les agendes de salut pública en moltes ciutats europees amb alts índexs de contaminació. Quin és l’estat de la qüestió i quins efectes reals té la contaminació sobre la salut? Com aquesta situació es pot veure agreujada pel canvi climàtic? Seran algunes de les qüestions que tractarà la conferència.
Més informació, en aquest enllaç: https://www.re-city.net/ca/activitats/33/barbara-maher.html
Els cicles “Per un futur intercultural” i “Fem front al canvi climàtic” formen part del projecte de Re-City que vol convertir Barcelona i la seva àrea metropolitana en escenari de debat i diàleg entre el món científic, empresarial i institucional per arribar a acords i propostes que permetin fer front als reptes globals des de les ciutats, tant de Catalunya com d'arreu del món, gràcies a un acord amb la Xarxa Metropolis que agrupa 132 grans ciutats de tot el món.
Els cicles consten de 12 sessions cadascun amb experts internacionals que ofereixen conferències obertes, seminaris amb acadèmics i trobades amb empresaris i representants de les administracions amb l'objectiu d'implementar mesures concretes que ajudin a fer front als principals reptes globals del món actual.