El dilluns 2 de juliol a la tarda es va rebre la notificació de la sentència de l'Audiència Nacional dictada en el procediment abreujat 1/2016, conegut col·loquialment com el Cas Pretòria. La investigació es va iniciar l'any 2009, per tant, entre la instrucció del procediment i el judici oral han transcorregut gairebé 9 anys. Durant aquest temps, i des del primer moment, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va decidir personar-se en la causa com a acusació particular en relació a aquells imputats (després acusats) per les actuacions que hagin realitzat a Santa Coloma de Gramenet.
La sentència (de més de 1.300 pàgines) condemna a Bartomeu Muñoz a 5 anys, i 9 mesos de presó pels delictes de suborn i prevaricació i a 17 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic. També condemna a Manuel Dobarco a 8 anys i 6 mesos d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic pel delicte de prevaricació continuada. Igualment, condemna a Josep Singla a 1 any, 10 mesos i 15 dies de presó pels delictes de suborn, tràfic d'influències i prevaricació. En el cas de Luis García Sáez, i pel que fa als temes referents a Santa Coloma de Gramenet, se li condemna a 5 anys i 7 mesos i 29 dies de presó, pels delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació i falsedat en document oficial. A Manuel Valera, el testaferro de Luis García Sáez segons la sentència, la condemna és d'1 any i 9 mesos de presó. Finalment, i en el cas del Manuel Carrillo, la condemna és de 5 mesos i 29 dies de presó per un delicte de suborn del qual es va confessar culpable al començament del judici.
A aquestes penes, cal afegir els comissos de totes les quantitats cobrades en concepte de do (regal) o els guanys il·lícites obtingudes en les operacions urbanístiques, i les multes imposades que han estat molt quantioses. En el cas de Muñoz, les multes han pujat a més de 3.400.000 euros, i el comís a 1.144.724,55 euros. En el cas de Dobarco no s'han imposat multes, i al no existir dons o guanys cobrades, tampoc hi ha hagut comís.
Cal destacar que, tot i que la petició de penes realitzada per l'Ajuntament o pel ministeri fiscal, va ser més alta que aquelles a les que finalment s'ha condemnat, això és a causa de l'atenuant aplicada per la Sala, per dilacions indegudes, que comporta disminució en un grau respecte a la pena imposada, ja que efectivament els procediments judicials s'han allargat molt.
En definitiva, cal concloure que totes les peticions realitzades, respecte a delictes i penes, en l'acusació exercida per l'Ajuntament han estat ateses per la Sala i, per tant, acceptades en la sentència. No obstant això, ara caldrà esperar per saber si alguna de les parts impugna o no la sentència davant el Tribunal Suprem.