Al poblat ibèric Puig Castellar i amb el títol de “Les aportacions ibèriques a la vida quotidiana”, s’han organitzat, per aquest diumenge 2 d’octubre, tallers per descobrir i experimentar amb els avenços tecnològics i culturals que van introduir els ibers al nostre territori: la metal·lúrgia del ferro, el molí rotatori i l’escriptura. Els tallers funcionaran d’11.00 a 14.00 hores.
També el diumenge, hi haurà una visita guiada al jaciment (12.00) per descobrir les innovacions dels ibers en els àmbits urbanístic, tecnològic i cultural. Es donaran a conèixer les troballes fetes a la darrera campanya d’excavació del mes de juliol, s’entrarà a l’habitatge ibèric reconstruït i estarà operatiu el mòdul d’interactiu instal·lat al jaciment.
No hi faltarà una activitat tradicional de la Ruta Ibera el mateix dia: “Els poblats de la Laietània se saluden”, una comunicació amb miralls amb altres jaciments (13.00).
Finalment, l’organització proposa a les persones interessades en participar, vestir-se d’ibers i gravar un vídeo i publicar-lo al Youtube (canal MarqueologiaCat). Les caracteritzacions més ben trobades tindran premi.
Mostra “el Cel dels Ibers” al Museu Torre Balldovina
Al Museu Torre Balldovina es pot visitar “El Cel dels Ibers”, fins al 2 d’octubre, una exposició i un planetari que ens mostren com era el cel fa milers d’anys i per què ha canviat; també ens presenta alguns dels fenòmens astronòmics que succeïren en època ibèrica.
Hi podeu anar dissabte 1 d’octubre a les 11.30, 12.30, 18.30 i 19.30 i diumenge 2 d’octubre a les 11.30 i 12.30 h (les sessions són d’1 hora). Les places són limitades i les inscripcions es faran al dia al Museu 30 minuts abans de començar la visita.
Poblat ibèric Puig Castellar: patrimoni cultural de ciutat
Des de la prehistòria fins al nostres dies, Santa Coloma ha reunit un bon nombre d’elements patrimonials, alguns dels quals —com el poblat ibèric Puig Castellar, la Torre Pallaresa o el recinte Torribera— tenen un interès que va molt més enllà de l’estrictament local. Els importants testimonis històrics que s’han conservat, els elements patrimonials que han estat objecte de restauració i les noves construccions que s’hi han afegit, conformen actualment un patrimoni colomenc força notable.
El poblat ibèric Puig Castellar és un dels exemples destacats d’aquest patrimoni cultural de Santa Coloma. Està situat al cim del turó del mateix nom, conegut també com a turó del Pollo, dintre del Parc de la Serralada de Marina.
El Puig Castellar pertanyia al poble dels laietans i la cronologia general del poblat abasta de final del segle V o principi del segle IV aC fins a final del segle III aC o a principi del segle II aC, moment en què és abandonat a causa dels esdeveniments relacionats amb la Segona Guerra Púnica. Actualment, el poblat té una gran extensió excavada que fa destacar la presència de murs, i una possible muralla, conservats en una gran alçada i de característiques autènticament monumentals. Igualment es pot veure la disposició de les construccions formant una xarxa urbanística en la qual s’observen carrers i els diferents espais d’habitació, situats en diverses terrasses que salven el desnivell del terreny.
Les excavacions que s’han anat produint des de inicis del s. XX, per diverses institucions com l’Ajuntament de Santa Coloma i la Universitat de Barcelona i diferents persones, han permès recuperar un gran nombre d’objectes, alguns dels quals ens indiquen els usos i les funcions dels espais, i les activitats que s’hi duien a terme com ara l’emmagatzematge, el tissatge, la mòlta de gra o la metal·lúrgia. Altres objectes ens demostren la riquesa del jaciment, com la col·lecció d’objectes metàl·lics trobats, una de les més importants que es coneixen. Una bona part d’aquestes peces es conserven al Museu Torre Balldovina.