Campanya per a la tinença responsable dels animals de companyia

L’Ajuntament vol potenciar les adopcions i remarcar que els animals no són joguines. Hi ha més de 4.000 mascotes censades, i cal recordar que tenir-les inscrites és obligatori.

Amb la proximitat de les festes de Nadal, dates en les quals es compren cadells com a obsequi de manera convulsiva i sovint sense pensar que comporten unes obligacions, el Consell Comarcal del Barcelonès i els ajuntaments de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet promouen una campanya de sensibilització en el territori per potenciar les adopcions d’animals de companyia.  Amb el lema «Adopta’m»,  aquestes institucions fan una crida a favor de la tinença responsable, tot recordant que els animals no són una joguina i que ser-ne propietari o propietària comporta un compromís en la seva cura i unes determinades responsabilitats.

A Santa Coloma de Gramenet, segons dades de l’Anicom —registre del cens d’animals de la Generalitat de Catalunya—, hi ha 4.296 animals censats a hores d’ara: 4.039 gossos, 253 gats i 4 fures. Tots aquestes bestioles formen un col•lectiu que s’ha de tenir en compte a l’hora d’aplicar polítiques de manteniment i reforma dels espais públics.

En aquest sentit, l’Ajuntament, que des de les darreres eleccions municipals té una regidoria destinada a la protecció animal, desenvolupa diverses accions per afavorir la convivència entre les persones i les mascotes en espais públics. Aquests són els casos de les zones d’esbarjo per a gossos en diversos indrets de la ciutat o la difusió periòdica de campanyes a favor del civisme i la tinença responsable. Millorar la seguretat i la higiene són objectius bàsics i, per assolir-los, hi haurà nous parcs canins millor condicionats com a punts de trobada i esbarjo dels animals.

Cap a una tinença responsable

A més de mantenir-los en bones condicions higienicosanitàries, de benestar i de seguretat d’acord amb les característiques de cada espècie, la Llei de protecció dels animals disposa que els propietaris hi contreuen altres obligacions. La tinença responsable consisteix a tenir-los degudament identificats; portar-los periòdicament el veterinari; desparasitar-los i alimentar-los correctament; permetre’ls fer exercici diàriament; recollir-ne les deposicions, i no abandonar-los mai. Els animals han ser identificats amb un microxip implantat pel veterinari i han d’estar censats a l’ajuntament del municipi on viuen.

Responsabilitat i civisme


Tenir una mascota és una experiència gratificant, però exigeix una reflexió prèvia. Un animal és un company que s’ha de saber cuidar. Quan tenim cura d’un gos, treure’l a passejar és una de les tasques ineludibles i cal que es converteixi en un exercici cívic i de convivència. Sempre que passegem el nostre gos l’hem de dur lligat, al carrer hem de vigilar que no entri a les zones destinades a jocs infantils, que no molesti ningú o que no begui directament de les fonts públiques. La inscripció dels animals de companyia en el cens municipal és obligatòria i gratuïta.

Una vegada més, cal recordar que les persones propietàries tenen l’obligació de recollir els excrements dels seus animals als espais públics. A la nostra ciutat, la sanció mínima per no recollir els excrements dels gossos és de mil euros, quantitat que augmenta fins a cinc mil euros si la infracció es repeteix.

El Centre Comarcal d’Atenció als Animals de Companyia del Barcelonès (CCAAC) s’encarrega de la recollida d’animals abandonats, perduts o ensalvatgits, de l’acollida i custòdia dels animals recollits o rebuts en cessió, així com de tasques per a la recuperació d’animals i per a l’adopció dels animals recollits. El CCAAC és una eina per retornar a la societat tots els animals abandonats recollits als tres municipis i tenir-ne cura fins que són donats en adopció, d’acord amb la Llei de protecció dels animals. És a dir, vacunats, identificats, desparasitats i esterilitzats. El Centre es troba al Camí dels Xiprers, s/n,  de Badalona (tel. 93 465 52 24).

Colònies de gats

L’Ajuntament de Santa Coloma és pioner en el control de les colònies de gats urbans (hi ha més de 30 espais controlats des de fa més de 10 anys). Aquesta tasca es porta a terme amb la inestimable col·laboració de més de quaranta persones que, de manera voluntària, presten el seu temps  i participen en la cura d’aquests animals que viuen en espais públics. Si alguna persona vol afegir-s’hi i ajudar a mantenir sans els gats urbans, pot adreçar-se al Departament Municipal de Zoonosi i Protecció d’Animals, ubicat a l’edifici de l’Ajuntament que hi ha a la plaça de l’Olimp.