Activitats del programa de Memòria Històrica

Més propostes a la vuitena edició del programa de Memòria Històrica a la nostra ciutat.

Aquesta setmana es presenta el cicle de vídeos “Activistes pels drets Humans a Gramenet, construïm Memòria Històrica”. Aquest projecte constarà d’una sèrie d’enregistraments d’entrevistes a persones de la ciutat i forma part del programa local de Memòria Històrica. Algunes d’elles han estat activistes pels drets humans i totes elles han patit d’una manera o altra la seva vulneració. Bona part de les persones entrevistades van patir represàlies per part de la dictadura franquista.

Les entrevistes formaran part del material pedagògic que s’oferirà als centres educatius de secundària i batxillerat i centres de formació professional  de Santa Coloma, però també tindran projecció pública i serviran com a contingut per al projecte Memorial de Buchenwald 2021, de visita de joves colomencs a aquest camp de concentració nazi a Alemanya.

La data de publicació del primer vídeo serà el 2 de març, 18 h, Memòria Històrica: dret a la veritat, justícia i reparació, a càrrec de Felipe Moreno. Al Canal Youtube d'Espai per la Pau.

Aquest 4 de març, 19 h, Presentació de l’estudi “Bombardeigs i refugis antiaeris a Gramenet del Besòs 1937-1939”

Presentació del darrer estudi documental i arxivístic sobre els bombardeigs i els refugis antiaeris construïts a Santa Coloma de Gramenet, elaborat entre octubre i novembre de 2020, a partir de la documentació escrita conservada, a càrrec dels historiadors Jose Luis Muñoz i David Torres.
Lloc: Museu Torre Balldovina (Pl. Pau Casals, s/n)
Inscripció: museutorreballdovina@gramenet.cat o al telèfon 93 385 71 42
Organitza: Museu Torre Balldovina

Dues propostes la setmana vinent en el marc de la vuitena edició del programa de Memòria Històrica a la nostra ciutat.

El dimecres 10 de març, 19 h, Taula rodona “Processos sumaríssims als alcaldes republicans: el cas de Celestí Boada” al Centre d’Art Can Sisteré (C/ Sant Carles, s/n).
L’alcalde Celestí Boada és una figura republicana de la ciutat sovint oblidada per la memòria històrica colomenca. Com molts d’altres, després de la guerrava romandre al país confiant que com no tenia les mans tacades de sang no patiria la repressió, però fou executat després d’un procés sumaríssim. La seva trajectòria dins de la ciutat i la seva tasca com a alcalde a finals de la república és clau per entendre l’esdevenir de Santa Coloma després de la guerra. ERC Gramenet us convida a una taula rodona amb els historiadors Pau Vinyes, Queralt Solé i Juanjo Gallardo, per tractar el seu cas concret i contextualitzar-lo en l’etapa del primer franquisme a Catalunya marcat per la repressió sistemàtica. Organitza: Grup Municipal Esquerra Republicana, inscripcions: aroman@esquerra.cat

Al Museu Torre Balldovina, es pot visitar fins al 21 de març l'exposició “El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy”
L’exposició mostra com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil, el 1939, fins a la fi de l’autarquia, l’any 1951, i vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure. La mostra està dividida en deu àmbits on hi són presents l’Auxili Social, les cartilles de racionament, l’estraperlo, el problema de la salut, l’economia domèstica o els receptaris de subsistència, entre altres. Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet - Museu Torre Balldovina.