La ciutat de Santa Coloma de Gramenet està acollint -de l'1 al 3 de desembre- la 3a. edició del Festival Internacional de Cinema de Drets Humans, un espai de reflexió i debat a partir de la projecció de pel·lícules i documentals que aborden les principals mancances de llibertats fonamentals arreu del món.
El Festival inclou la projecció de 17 pel·lícules, documentals i curtmetratges independents de sis països (Costa Marfil, Itàlia, Senegal, Canadà, Perú i Espanya).
El certamen es desenvolupa en dos espais -la Sala d’Actes de la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré i el Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar- i les projeccions precediran a les taules rodones i debats encapçalats pels directors i directores dels films, protagonistes i especialistes en la defensa de drets humans i de la solidaritat.
Membres del Jurat
El dissabte 3 de desembre, a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (21.30 hs) es celebrarà l’acte de lliurament dels premis i la projecció de la pel·lícula guanyadora. El jurat està integrat per professionals del món del cinema, com són Fabio Gobbio (muntador), Pau Guix (director i guionista), André Herrera (actor), Miguel Ibáñez Monroy (guionista de cinema, televisió i teatre) i la regidora de Cultura de Santa Coloma Petra Jiménez. Es concediran tres premis –Millor pel·lícula de Drets Humans, Millor Pel·lícula d’Igualtat i Interculturalitat i Millor Pel·lícula de Memòria i Justícia Universal- a més del Premi especial del Públic.
Enguany, s’ha proposat als 8 instituts colomencs el passi de les pel·lícules d’aquest certamen, amb les posteriors activitats de debat i reflexió adreçades als joves estudiants, a càrrec dels organitzadors del festival i, en alguns casos, dels autors i protagonistes de les produccions.
La 3a. edició del Festival està organitzada per l’Asociación Acción y Participación (AP), la Fundació Internacional Olof Palme i Ajuntament de Santa Coloma; i hi compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Casa Amèrica de Catalunya, Centre Euro-Argentí de Catalunya i la Xarxa de Televisions Locals, entre d’altres.
La defensa de les llibertats a l’Àfrica i els Indignats, temes destacats
El Festival continua sent un projecte de ciutat que obre una nova oportunitat per continuar debatent i apostant per la defensa dels drets humans, la pau i les llibertats fonamentals de les persones arreu del món.
Enguany, s’ha posat especial accent en les lluites a l’Àfrica per les igualtats ètniques, religioses i politiques, i els principals problemes que avui castiguen aquest continent (la fam i la manca d’aigua). A partir de les projeccions també es podrà reflexionar sobre la lluita dels drets humans del poble Sahrauí, la persecució política de les persones que busquen la igualtat a Sudamèrica, la lluita de les dones espanyoles de la postguerra, la visió dels nens i nenes de la Guerra Civil espanyola, entre d’altres. Especial menció també es realitzarà al moviment dels indignats i el reflex de la seva lluita en el moment actual.
Santa Coloma en la promoció dels drets humans i les llibertats
La ciutat de Santa Coloma de Gramenet té una llarga trajectòria en la promoció dels drets humans i les llibertats democràtiques. L’Ajuntament, juntament amb les entitats del món de la solidaritat i cooperació i la ciutadania, organitzen cada any esdeveniments com les Jornades per la Pau i la Cooperació, la Festa de la Cooperació colomenca i al proper Nadal està previst el cicle d’exposicions Diaris de Viatge al Centre Cívic Riu, entre d’altres.
A més, està en marxa al Mas Fonollar l'Espai per la Pau i la Cooperació i els Drets Humans, amb l'objectiu d'esdevenir una porta oberta a l'educació per la pau en l'àmbit local. Cal afegir que la ciutat forma part del projecte Municipis constructors de Pau que agrupa a 25 ciutats catalanes amb l'objectiu de prevenir la violència, fomentar la convivència, educar per la Pau i, en definitiva, contribuir a fer unes societats més justes.