De les 118 llars entrevistades, entre el 20 i el 25% pateixen vulnerabilitat energètica, segons els indicadors utilitzats per l’EUROSTAT (l’Oficina d’Estadística de la Comissió Europea). És a dir, 1 de cada 4 o 5 llars del barri podria trobar-se en situació de pobresa energètica.
Un dels indicadors utilitzats és la impossibilitat de pagar factures, un 19% dels habitatges entrevistats no van poder pagar a temps una o més factures l’any passat. Els altres barems són els problemes estructurals de la llar, un 24% de les llars n’acusen, i la seva adequació al fred i a la calor: a Can Mariner un 26% no estan adequades al fred i un 22% no ho estan a la calor.
Altres conclusions destacades són les principals incidències detectades relacionades amb els consums energètics. Al barri, quasi un 60% de les famílies entrevistades estan pagant un sobrecost a les seves factures de subministraments, un índex molt alt. Les causes més destacades són la contractació de tarifes amb un cost molt excessiu de l’energia, les famílies que no tenien aplicat el bo social tenint-hi dret, el desconeixement de serveis extra contractats i, per tant, que no es feien servir, i tenir contractada una potència més alta de la necessària.
Aquestes són algunes de les dades destacades de l’informe final del projecte A-porta a Can Mariner, una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), duta a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament.
El projecte A-porta
El projecte A-porta s’ha desplegat en barris de diferents ciutats, i el seu objectiu és crear vincles, ajudar a enfortir la xarxa veïnal i contribuir a generar més confiança i apoderament en els veïns i veïnes. Es realitza a través de missions, amb temàtiques socials diferents (en aquest cas la vulnerabilitat energètica), anant casa per casa oferint informació útil sobre els consums de les energies i ajudant a entendre les factures, amb la particularitat de què els seus equips estan formats per gent del mateix barri, persones carismàtiques i conegudes que són contractades i formades per arribar a tot el seu veïnatge, anomenades Picaportes.
Durant la intervenció, realitzen entrevistes en profunditat, amb l’objectiu de compartir informacions útils i apoderar als veïns i veïnes.