Eleccions generals a Santa Coloma

El PSC ha estat la força més votada a la nostra ciutat, seguida per Catalunya en Comú, ERC, PP, Vox, Ciutadans, JxCat i CUP, per aquest ordre. La participació a Santa Coloma ha estat del 69,03%, uns 5 punts i mig (5,46) per sota de la de les darreres eleccions generals del 28 d'abril.

(ACTUALITZACIÓ) Podeu consultar el recompte dels vots emesos a Santa Coloma en aquestes eleccions generals mitjançant aquest enllaç del web del Ministerio del Interior.

Avui, 10 de novembre, se celebren eleccions generals a Espanya, en què s'escullen les i els representants de la ciutadania a Congrés i al Senat de la propera legislatura (2019-2023). Seran les segones eleccions que han tingut lloc en 2019, per no haver estat possible formar Govern després de l'última convocatòria electoral, celebrada el 28 d'abril.

A la nostra ciutat tenen dret a vot en aquestes eleccions un total de 77.841 persones: 40.581 dones i 37.260 homes. El 12,86% tenen entre 18 i 29 anys; el 23,17% entre 30 i 44; el 33,86%, entre 45 i 64, i el 30,11% són majors de 65 anys.

S'han habilitat 23 col·legis electorals, que inclouran un total de 134 taules de votació. La ciutadania podrà votar al col·legi que li correspongui de 9 a 20 h, en funció de la secció del municipi on visqui. Per a qualsevol reclamació vinculada a el cens, es pot acudir aquest mateix dia, de 8 a 20 h, a les oficines municipals (OIAC - plaça de la Vila). Com en anteriors eleccions, s'ha habilitat un servei de transport adaptat per a les persones amb problemes de mobilitat, que es podrà sol·licitar el mateix diumenge, de forma gratuïta, trucant a al telèfon 93 462 40 16.

D'altra banda, segons la Llei Orgànica 2/2018 de el 5 de desembre, es modifica la Llei Orgànica de Règim Electoral General, en el sentit que deixa d'aplicar la limitació de sufragi per a les persones declarades incapacitades en virtut d'una sentència judicial i per a les persones internes en un hospital psiquiàtric. És a dir, les persones a les que s'havia limitat o anul·lat el seu dret a vot per raó de discapacitat, queden reintegrades plenament a aquest dret per ministeri de la llei.

Congrés i Senat

La finalitat de la jornada és l'elecció de les persones que formaran part de les dues cambres de les Corts Generals de el Parlament espanyol: d'una banda, el Congrés dels Diputats, o cambra baixa, que està format per 350 persones, que són elegides mitjançant la votació a partits polítics o coalicions i, d'altra, el Senat, o cambra alta, que està format per 208 escons, i les persones integrants són elegides per votació de candidats o candidates individuals. A aquests comicis, es presenten 19 llistes a Congrés i 17 al Senat.

Els resultats de participació es poden seguir a aquest enllaç del Ministerior del Interior