El model del Pla municipal ‘Renovem els barris’ de Santa Coloma de Gramenet s’exportarà al País Basc

Una delegació del Govern Basc ha visitat la ciutat per conèixer la iniciativa de l’Ajuntament de Santa Coloma, pionera a nivell estatal.

La delegació del Govern Basc amb l'alcaldessa i el tinent d'alcalde

Santa Coloma de Gramenet, a 22 de juny de 2017.- El Pla municipal ‘Renovem els barris’, amb el que s’han rehabilitat 32 edificis del carrer dels Pirineus, ha despertat l’interès del Govern Basc. Aquesta setmana una delegació de Planificació Territorial i Regeneració Urbana d’Euskadi ha visitat la ciutat per conèixer l’experiència de l’Ajuntament de Santa Coloma a la ciutat, una iniciativa que ha estat pionera a nivell estatal pel que fa a la rehabilitació d’habitatges privats de més de 40 anys amb empenta pública.

L’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon i el tinent d’alcaldessa d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas, han mantingut una trobada amb la viceconsellera de Planificació Territorial, Arantza Leturiondo i el director de Planificació Territorial, Urbanisme i Regeneració Urbana del Govern Basc, Ignacio de la Puerta (a la foto), entre altres representants. La delegació basca ha expressat l’interès de materialitzar aquest projecte al País Basc.

Amb el Pla ‘Renovem els barris’, és el primer cop que un ajuntament assumeix les funcions d'organitzador de la rehabilitació d'edificis privats -façanes, cobertes, patis, condicionament tèrmic i de tots aquells espais comuns que necessiten actualització- i alhora facilita totes les condicions necessàries -econòmiques i de projecte- perquè la comunitat de veïns i veïnes puguin pagar tranquil•lament la reforma i que aquesta es faci amb plenes garanties.

A Santa Coloma el 43 % dels blocs d'habitatges privats tenen entre 45 i 64 anys d’antiguitat; el 10,19% entre 55 i 64 anys i un 5,24% tenen més de 85 anys. Fins ara, com passa a la resta de ciutats, les rehabilitacions es posposen durant molt de temps perquè els veïns i les veïnes no es posen d'acord en quines obres calen fer a les seves comunitats, o no poden pagar-les, a més totes les tasques necessàries prèvies -contractar arquitecte, demanar llicència, buscar un constructor, etc.

L'alcaldessa Núria Parlon recorda que el Pla Renovem els barris “és una solució eficaç perquè els edificis d'habitatges envellits es rehabilitin com cal, de manera més immediata i sobretot que la rehabilitació estigui adaptada a les butxaques de tots els veïns i les veïnes. Volem traslladar aquesta experiència a d’altres zones de la ciutat que ho necessitin i d'altres ciutats de l’estat també s’han interessat per la nostra experiència, com és el cas del Govern Basc”.

Un model a seguir per altres administracions

El Pla ‘Renovem els barris’, des de que es va posar en marxa al 2016, ha despertat l'interès a d'altres administracions públiques i d'ajuntaments com el de la ciutat de Madrid, Barcelona i Saragossa, entre altres. Per una banda, la iniciativa té el suport de l'AMB, Consorci Metropolità de l'Habitatge, que utilitzarà el model de Santa Coloma per a futures polítiques metropolitanes. Així mateix, la Generalitat de Catalunya va triar Renovem els barris com a «projecte tractor», és a dir, com a projecte singular d'especial rellevància per la capacitat d’establir un model que pot ser aplicat a d'altres municipis. Per la seva banda, el Col•legi d'Arquitectes de Catalunya ha fet un curs de formació per als professionals que vulguin treballar com a gestors d’àrees de rehabilitació, a partir de l’experiència de la nostra ciutat, i en prepara un altre per a finals de 2017.

Us adjuntem una imatge de la visita de la delegació del Govern Basc amb l’alcaldessa Núria Parlon i el tinent d’alcaldessa Jordi Mas

Per a més informació i/o entrevistes:
Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Ana Belén Pérez Blanco
93 462 40 00 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat