El Mercat Municipal Sagarra de Santa Coloma de Gramenet reobre les portes demà després d’una reforma integral

El nou Sagarra guanya en espai, il·luminació i comoditat, tant per als paradistes com per als clients, esdevenint una instal·lació amb tots els requisits d’un mercat modern i adaptat al segle XXI.

 

Santa Coloma de Gramenet, 19 de novembre de 2014.- Demà 20 de novembre tornarà a obrir les seves portes el remodelat Mercat Municipal Sagarra, el més antic (s’inaugurà el 1934) dels tres que hi ha a Santa Coloma de Gramenet. El nou Sagarra guanya en espai, il•luminació i comoditat, tant per als paradistes com per als clients, esdevenint una instal•lació amb tots els requisits d’un mercat modern i adaptat al segle XXI. Aquesta inauguració permetrà que la ciutadania tornin a fer les seves compres a la ubicació original del Mercat, ja que durant els mesos que han durat els treballs de l’edifici, els paradistes han mantingut l’activitat a una carpa provisional al passeig d’en Llorenç Serra.

La clientela trobarà una variada oferta de productes d’alimentació repartida en 19 parades (cinc d’elles dobles), amb unes dimensions que oscil•len entre els gairebé 15m2 de les situades a la filera central i els poc més de 16m2 de les que ocupen una de les dues fileres adossades a les façanes. Hi ha una cansaladeria, una parada dedicada a la carn de cavall, dues de pesca salada, tres polleries, una fruiteria, tres peixateries, dues parades de queviures, una de venda de llegums, una de fruits secs, una de menuts, una carnisseria i una parada de carn de porc. També hi ha un bar i una floristeria a l’exterior del mercat (la parada de producte de pagès ha passat a l’interior).

Guanyar confort, respectar el patrimoni

Tot i que la reforma de l’edifici ha estat integral, s’han respectat la façana, els fonaments i els seus característics motius ornamentals. I és que el mercat –que es va construir entre el 1932 i el 1933 –el va dissenyar amb estil noucentista l’arquitecte Josep Alemany i Juvé, i està dins el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de la ciutat.
S’ha mantingut l’estructura de planta baixa i planta soterrani, però augmentant la superfície de tots dos pisos: la planta baixa passa a tenir 987,95m2 de superfície construïda, i el soterrani s’amplia fins als 497,88m2. La superfície total edificada del mercat remodelat és de 1.581m2.
La coberta s’ha substituït i el nou mercat és molt més lluminós, nítid i funcional per a venedors i compradors. La planta superior (que manté els quatre accessos originals) té en la zona central els elements de comunicació entre plantes (dues escales i un muntacàrregues). Cada paradista compta amb un magatzem al soterrani, on també s’ubica la sala de brossa, que té connexió vertical amb la planta baixa. Hi ha una planta altell que es reserva per a instal•lacions i per a la zona d’administració del mercat.
Les obres, que van començar a finals d’agost de 2013, han acomplert els terminis previstos, que permetran que el Mercat estigui enllestit a temps per a la campanya de compres de Nadal. El projecte ha comptat amb una comissió de seguiment mixta on estaven representats els concessionaris. Això ha permès que estiguessin informats durant tot el procés de l’evolució dels treballs i del funcionament del mercat provisional.

Sortejos, actuacions i una caldereta multitudinària

L’obertura de portes de demà dijous tindrà com a al•licient l’obsequi de coca i cava per a la clientela, però les activitats s’allargaran fins el 29 de novembre, amb vàries cites: divendres 21 (a partir de les 17h), actuacions de les escoles de dansa Art&Move i Rosalia Mulero; dissabte 22 (de les 11.30 en endavant), Trabucaires, Castellers, Grallers i Gegants de Santa Coloma hi seran al Mercat, juntament amb el grup de batukada “Retumba tú”; entre dilluns 24 i divendres 28, se sortejaran cada dia 100€ en vals de compra; i dissabte 29, a més de l’actuació de la Casa d’Aragó (a partir de les 11.30), els colomencs podran gaudir d’una caldereta per a 600 persones, elaborada per la societat gastronòmica Come y Calla de L’Hospitalet de Llobregat (de 12.30 en endavant).
El Mercat Sagarra manté els horaris de funcionament que ha tingut durant aquests mesos la carpa provisional: obre tots els matins de dilluns a dissabte de 8 a 14 hores (dissabtes fins a les 14.30 i divendres en horari continuat fins a la tarda) i les tardes de dijous i divendres (dijous torna a obrir a les 17 hores, fins a les 20 hores, i els divendres no tanca al migdia).

Desmuntatge de la carpa

La remodelació del Sagarra ha tingut un pressupost de 3.325.567€, que forma part d’un import global proper als 5’5 milions. Aquest últim inclou, a més de la remodelació, les indemnitzacions pel rescat de parades, l’execució del mercat provisional i la urbanització de l’entorn. El finançament ha anat a càrrec de la Llei de Barris, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els concessionaris, l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.
La transformació del mercat degà del municipi coincideix amb la remodelació de bona part del centre de Santa Coloma que està desenvolupant l’Ajuntament i que culminarà aquesta mateixa setmana, donant prioritat als vianants sobre els automòbils. Una de les zones de circulació restringida estarà al voltant del Mercat. Per als vehicles dels comerços i de les parades del Mercat Sagarra s’ha establert un horari de càrrega i descarrega de dilluns a dissabte (i festius autoritzats per a l’obertura) de 6 a 11 hores i de 14 a 17 hores. També està previst remodelar el tram de Llorenç Serra on encara s’alça la carpa. El desmuntatge d’aquesta instal•lació ja està en procés de licitació.