Santa Coloma impulsa la convivència i enforteix l’acció comunitària

El Pla de Civisme fomenta una ciutat més amable, cuidada i respectuosa per viure i conviure. La Xarxa de Valors fa 20 anys que treballa en la promoció del diàleg i el reconeixement de la diversitat.

L’Ajuntament desplega polítiques per fomentar la convivència social amb un conjunt d’accions que se centren en la prevenció i atenció dels conflictes mitjançant el diàleg, la participació, l’acció comunitària i el reconeixement mutu. Aquestes iniciatives s’inspiren en la Carta Europea dels Drets Humans, que Santa Coloma va signar l’any 2000.

Des del Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme, i a través de la proximitat amb el veïnat, es vetlla per garantir la igualtat de drets i deures, i millorar el benestar, la convivència i la cohesió social.

L’acció comunitària

L’acció comunitària permet la transformació social i la construcció compartida d'un espai de convivència, des del reconeixement de les persones i les necessitats comunes.

N’és un exemple el projecte «Viu el Fondo» que fomenta entre la ciutadania la millora de les relacions i els vincles, generant acció comunitària a l’espai públic treballant en projectes consolidats i noves iniciatives.

Sant Jordi al Fondo, Diada de la Primavera, Programa Estiu a la Fresca, Nadal al Fondo, la fira gastronòmica «Sabors del Món» o la celebració de l’Any Nou Xinès són accions que posen en valor la diversitat cultural i gastronòmica i l’estima pel barri incorporant també el teixit comercial en la dinàmica comunitària.

20 anys transmetent missatges positius

Amb l’objectiu de promoure la igualtat d’oportunitats, evitar la discriminació i fomentar la interacció entre la ciutadania per construir una ciutat més inclusiva, La Xarxa de Valors és un element clau en la cohesió social i la convivència. Hi participen més de 70 entitats i 600 persones entre serveis municipals, entitats socials i agents locals.

Entre els seus projectes destaquen Conversatòries, un espai femení per compartir experiències positives de vida; la Memòria històrica del Districte III o el Programa per la convivència per combatre prejudicis.

El Pla de civisme, desenvolupament de la cultura cívica

El 2022 s’aprovà un pla per fomentar la cultura cívica, dissenyat amb la participació de ciutadania i entitats, que estableix 6 àrees d’actuació: el respecte entre persones, l’ús adequat de l'espai públic, la tinença responsable d'animals, el correcte ús d'equipaments públics, la cura dels recursos naturals i la bona convivència en comunitats.

Es va editar la Guia fàcil per a una Santa Coloma cívica -en procés d’actualització- per posar a l’abast de la població informació útil i destacar la responsabilitat personal en les accions cíviques diàries.

Al programa «Estiu a la fresca», es promouen activitats de respecte envers l'espai públic i la convivència. I les campanyes de sensibilització amb el lema «Les teves coses parlen de tu. Fes que el civisme a Santa Coloma parli bé de tu», promouen la responsabilitat individual per aconseguir un entorn més net i acollidor.

La mediació i la gestió alternativa de conflictes

Santa Coloma aposta per la mediació i altres instruments basats en el diàleg per atendre adeüadament els conflictes entre les persones. L’Ajuntament diposa d’un equip de professionals, especialistes en mediació, per donar suport a la resolució pacífica dels conflictes que formen part de la vida qüotidiana  només pel fet natural de conviure, amb presència a tots els districtes en horari de matí i tarda, fent prospecció a la via pública, en contacte amb entitats i teixit veïnal i comercial dels barris.

Un servei municipal en funcionament des de fa més dues dècades que el 2024 ha atés 569 situacions, de les quals més de 400 s’han donat en l’ambit de les comunitats de veïns i veïnes, i de totes elles gairebé el 90% s’han resolt favorablement.

L’Equip de Mediació i Suport a les comunitats veïnals és un servei gratuït, universal i voluntari que es pot sol·licitar mitjançant el Circuït de Queixes i Suggeriments de l’ajuntament, les instàncies o bé trucant al telèfon d’atenció i cita prèvia 933 922 714.