Uns comptes que en la sessió del passat 28 d’octubre, el plenari ja va aprovar inicialment. El pressupost general de la corporació —que inclou l’Ajuntament, el Patronat Municipal de la Música i les societats municipals— per al 2025, arriba a un import de 170.690.509 euros, uns 22 milions més que el d'aquest any.
El pressupost de l'Ajuntament té com a principal objectiu garantir el bon funcionament dels serveis públics municipals. És l'eina de gestió mitjançant la qual la corporació assigna els recursos disponibles a les diferents línies de despesa, i serveix per planificar, programar, controlar i fer el seguiment i avaluació de les actuacions municipals.
En el pressupost per al 2025, la implementació de noves taxes, una mínima actualització d'algunes figures tributàries i la formalització de nou endeutament permeten a l'Ajuntament presentar uns comptes que refermen una aposta social i educativa contundent destinada a millorar el benestar dels veïns i les veïnes de la ciutat.
En aquest sentit, es destina prop del 54% a polítiques de serveis socials, promoció social, igualtat, educació, neteja, manteniment, seguretat ciutadana i habitatge. Serveis Socials és l'àrea a la qual s’adreça més despesa, un 15,2%; seguida de Neteja i Manteniment, amb un 13,2%; Educació, amb el 10,2%; i Habitatge i Seguretat Ciutadana, amb més d'un 7% cadascuna.
La proposta pressupostària ha estat definida seguint els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, compromís de les Nacions Unides, que inclou polítiques a favor de les persones, el planeta i la prosperitat.
Destí de la despesa
Baixant al detall de les partides, cal destacar els 28 milions d'euros per a la neteja de l'espai públic (vies, places, parcs i edificis) i les actuacions fitosanitàries de lluita contra les plagues, més els 2 milions que s'assignen al manteniment de la via pública.
Les actuacions en polítiques educatives són de les que augmenten respecte a l'any anterior. Es destinaran més de 4,5 milions d'euros a la gestió del servei municipal d'escoles bressol, actualment amb 9 centres, mitjançant la societat municipal Bressolgramenet SA. Amb aquesta dotació es garanteix el servei municipal incloent la part del cost no subvencionada per la Generalitat de Catalunya com és la parella educativa.
En aquesta àrea es gestionen els programes de planificació educativa per import de quasi un milió d'euros; concretament, el programa de reutilització de llibres i l’adquisició d'ordinadors per import de 675.000 euros i el programa d'agents cívics per import de 218.000 euros.
Es reforcen especialment les activitats destinades a la infància i joventut, com ara la reobertura del centre Rellotge XXI i les activitats de casals infantils.
Les polítiques socials continuen sent les protagonistes als comptes municipals. Es destinen 4,5 milions d'euros a la prestació del servei d'atenció domiciliària, mantenint-se congelats els preus públics, i es preveu una dotació de 3,6 milions d'euros per atendre situacions d'emergència i vulnerabilitat habitacional.
Es dona continuïtat també als programes destinats a ampliar el parc d'habitatge municipal amb els convenis amb SAREB i la Fundació Habitat 3, l'edifici dotacional de l'antiga escola Miguel Hernández i l'adequació de locals per convertir-los en habitatge social.
La societat municipal Grameimpuls SA gestionarà programes de formació ocupacional i emprenedoria per import de més de 14 milions d'euros, i es destinaran 805.000 euros al Pla Local d'Ocupació.
També augmenta la dotació per a activitats esportives, cicle festiu, festes de barri, programes del Teatre i Auditori, i les destinades als centres cívics i casals.
Es mantenen les inversions
Pel que fa a les despeses d'inversió, les accions més significatives són les referents a la promoció de l’habitatge assequible a la ciutat, les adquisicions d'habitatges pel sistema de tanteig i retracte, i l’adequació de locals per convertir-los en habitatge social; les millores en equipaments municipals; la renovació del parc de contenidors de residus; i el projecte del Refugi de Biodiversitat de la llera del riu Besòs.
Aquestes actuacions complementen les inversions ja programades durant els exercicis anteriors, i actualment en fase d'execució amb una despesa total de més de 40 milions d’euros, com són la nova comissaria de la Policia Local, la renovació de les zones de jocs infantils i de l’enllumenat públic, la rehabilitació del pavelló del Raval, la finalització de les urbanitzacions dels carrers de Sants, Baró i la Vinyals, i la plaça del Barri Llatí, la implementació del pla d'umbracles i refugis climàtics a les escoles i les campanyes de reparació i manteniment del paviment.
Taxes i ordenances fiscals
Després de l’aprovació provisional en la sessió extraordinària del 15 d’octubre, el plenari ha aprovat també de forma definitiva les ordenances fiscals i els preus públics per al 2025. Com a norma general, l'Ajuntament congela pràcticament tots els impostos. Altres s'ajusten, com ara l'IBI que pujarà un 2%, per sota de la inflació interanual.
Un cop retirat part del pla de xoc municipal contra la pandèmia, s'ha d'aplicar amb normalitat la taxa per ocupació de la via pública —taules i cadires—. Els grups municipals han pactat una compensació consistent en una rebaixa del 30% en els rebuts dels anys 2026 i 2027 per bonificar al sector de la restauració la part d'aquesta taxa aplicada el 2020, per als negocis que es mantinguin actius, i es cercaran solucions per aquells que van finalitzar la seva activitat económica aquests darrers anys.
Pel que fa als mercats de venda no sedentària, també, fruit de les converses amb altres grups municipals i els paradistes dels encants, s’esmena la proposta d’ordenança fiscal de l’ocupació de la via pública que inicialment incorporava la retirada total de les deduccions COVID. L’acord contempla arribar al 100% de la taxa en cinc anys.
La resta d'impostos, taxes i preus públics no es modifiquen, aplicant els mateixos preus i tarifes des de fa 8 anys. El consistori ha congelat pràcticament tots els tributs, a excepció de l'Impost de Béns Immobles i algunes taxes vinculades a l'ocupació de la via pública.
Enguany, les ordenances inclouen una nova taxa per cobrir part del cost de la recollida i trasllat dels residus domiciliaris.
La Directiva europea 2008/98/CE i la Llei 7/2022 obliga tots els municipis espanyols a disposar d'una taxa específica i diferenciada com a implantació d'un sistema de pagament per generació de residus. En aquest sentit, les persones titulars d'un contracte de subministrament domiciliari d'aigua potable pagaran a través de la companyia subministradora la taxa que dividirà la seva quota entre el nombre de rebuts que es giren a l'any, que són 6 en el cas de Santa Coloma. El 80% de les llars pagaran 82,14 o 152,64 euros l'any.
Precisament, en aquest ple s’ha aprovat el conveni amb l’AMB i Aigües de Barcelona per a la gestió del cobrament de la taxa als rebuts.
Amb la totalitat de la recaptació d’aquesta taxa es finançaran totes les despeses que suportarà l’ajuntament en la prestació del servei, des de la recollida de residus al seu transport a les plantes de gestió, incloses tota la infraestructura i totes les accions comunicatives, formacions i millores per millorar el percentatge de recollida selectiva al municipi, proporcionant facilitats perquè la ciutadania participi en la separació de residus i ús de les deixalleries.
Tant el pressupost general per a l'exercici 2025 com les taxes i ordenances fiscals han estat aprovades amb el vot contrari dels grups municipals de Vox i Esquerra Republicana de Catalunya, l'abstenció del Partit Popular i el vot favorable dels grups municipals de Ciutadans i Partit dels Socialistes de Catalunya.
Aprovació inicial de la Modificació Puntual PGM per a l’obtenció d’allojtament dotacional a l’Eix Monturiol
Aquesta modificació de PGM té l’objectiu de generar sòl per construir allotjaments dotacionals al carrer Monturiol en 4 parcel·les. L’habitatge dotacional es destina a satisfer les necessitats temporals d’habitatge de col·lectius específics, com poden ser la gent gran o els joves. Es preveu que amb aquesta modificació es puguin generar uns 48 habitatges. També es re-ordenen zones verdes i equipaments a l‘entorn del carrer Monturiol.
Mocions aprovades
Moció presentada pel grup municipal d'ERC de suport a la presentación i legislación de la Llei Catalana Trans al Parlament de Catalunya, amb els vots favorables de C,s PP, la abstenció del PSC i el vot negatiu de Vox.