La sequera prolongada dels darrers 3 anys ha provocat una elevada mortalitat d’arbres als espais verds i forestals, i ha afavorit la proliferació de la plaga de l'escarabat comú Tomicus destruens
Per afrontar-ho, l’Ajuntament, en col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) 301 La Serralada, ha iniciat aquest gener un pla de treball a les zones naturals més afectades del municipi, amb la retirada dels arbres morts i la gestió de la seva fusta.
Es tracta d’accions per a la protecció de les persones usuàries d’aquests espais, amb la retirada de l’arbrat en risc de caiguda dels camins i les zones d’estada; i de prevenció, ja que els arbres morts augmenten el risc d'incendi forestal per l’acumulació de combustible vegetal als boscos.
Aquestes feines s’emmarquen en un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Agrupació de Defensa Forestal, vigent fins al 2026, per preservar la biodiversitat local i millorar els espais naturals de Santa Coloma. L’ADF informarà la ciutadania de les bones pràctiques en aquestes zones, i donarà suport en situacions d’emergència, episodis de contaminació o abocaments de deixalles.
Gestió sostenible i respectuosa de la fusta
Si l’arbrat mort no està afectat per malalties, les branques es poden utilitzar per minimitzar l’erosió del sòl, triturar per retornar nutrients a la terra i generar una capa d’encoixinat que ajudi a retenir la humitat, o bé fer-les servir per crear refugis per a petits mamífers i insectes.