La idea és que s’hi trobin més d’un miler de nois i noies estudiants de secundària de tots els països d’on va haver-hi persones empresonades. Per aquest motiu sortiran dos trens especials alhora: un des de Brussel·les i un altre des de Moscou que rememoraran el viatge dels deportats al llarg d’Europa i es trobaran a la localitat alemanya de Weimar on estan els camps de Buchenwald i Dora. També hi ha previst que vinguin joves a través d’Alemanya. Es compta amb la participació de joves de 21 estats diferents.
En representació dels republicans espanyols, a través de l’organització de l’Amical de Mauthausen, el Departament de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha promogut i facilitat la participació d’un grup de 14 estudiants de primer de batxillerat i dues professores de l’IES Numància de Santa Coloma de Gramenet. Val a dir que són els únics representants de l’Estat espanyol.
Cal destacar la presència i l’acompanyament en el viatge de José M. Villegas i la seva esposa. José M. Villegas, resident actualment a Baza (Granada) i que l’inici de la Guerra Civil espanyola el va atrapar a Barcelona, fou un dels milers de republicans deportats als camps nazis. José M. Villegas ha mostrat la seva predisposició a acompanyar als joves colomencs malgrat tenir més de 90 anys.