L’Heura va començar la seva tasca de foment de la llengua a la nostra ciutat el 1984, i llavors les dades sociolingüístiques eren ben diferents de les actuals. El cens de l’any 1981 detectava que el 49,8% de la població no entenia el català i que en alguns barris aquesta dada arribava al 57%. Aquesta situació és força diferent avui dia. Segons els cens de 2001, el 86% de la població l’entén, el 53% el parla i el 35% l’escriu.
El 24 de novembre de 1983, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat signaren un conveni per a la creació d’un centre de foment de la normalització lingüística d’actuació municipal, amb pressupost compartit, que va començar a funcionar el 1984. D’aquesta manera va néixer L’Heura ara fa 25 anys.
Aquest centre estava obert al públic i comptava amb un servei de correcció i de traducció. També era la seu dels professors que impartien els cursos de català aleshores. S’hi feien les reunions pedagògiques i organitzatives, però no n’era el centre de treball.
L’any 1988 l’Ajuntament va contractar els professors de català i es van incorporar a L’Heura com a treballadors.