El projecte de millora de l'ocupabilitat juvenil "Espai de les Oportunitats" es consolida amb un nou equipament a Santa Rosa

"Espai de les Oportunitats" ofereix propostes de formació, relació, creixement i ocupació als i les joves dels barris de la Serra d'en Mena (Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos). A l'equipament del carrer Pirineus s'imparteix formació en competències transversals i en noves tecnologies, amb metodologies innovadores.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha visitat aquest dilluns 1 de juliol el nou equipament i projecte comunitari, l'Espai de les Oportunitats, que uneix joves, digitalització i comunitat.

Aquest equipament juvenil i comunitari del carrer Pirineus, 42-50, serà el catalitzador del cultiu social i l’enfortiment comunitari dels barris de la Serra d’en Mena. S’hi desenvolupa formació en competències transversals i en noves tecnologies, a través de metodologies innovadores, com a elements d’emancipació per a l’autonomia personal i l’acompanyament als itineraris vitals.

L'alcaldessa ha dit que el nou espai està pensat per "elevar la possibilitat de tenir feina en un futur i sobretot per reforçar els vincles, l'autoconfiança i despertar vocacions en l'àmbit professional". Per a Núria Parlon "és un equipament per incidir i treballar també amb la resta d'agents socials que fan possible que els i les joves tinguin oportunitats a Santa Coloma, com la Fundació Tallers, Fundació Intergramenet, el Casal dels Infants o la Fundació Esportiva Grama, que fan un gran magma d'oportunitats que amplificarem amb aquest centre perquè els i les nostres joves puguin tenir un futur digne i creguin en les seves possibilitats".

Des d'aquí es dissenyen i implementen processos i itineraris coeducatius personalitzats per tal d’oferir noves oportunitats de formació, relació, creixement i ocupació a la població jove dels barris colomencs de Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos.

Projecte de millora de l’ocupabilitat adreçat a joves

El projecte Espai de les Oportunitats ofereix propostes de formació, relació, creixement i ocupació als i les joves i els permet crear el seu propi itinerari formatiu a través dels cursos o mòduls els interessin.

Està impulsat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet des del Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme, i compta amb el suport del Programa Integral de Barris per a la millora de rendes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’objectiu és oferir a les persones joves d’entre 16 i 25 anys dels barris de la Serra d’en Mena (Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos) un acompanyament integral per enfortir els processos i itineraris coeducatius, oferint noves oportunitats de formació, relació, creixement i ocupació.

Aposta per fomentar la vinculació entre les persones joves i la comunitat, afavorint espais de trobada, vincles i treball conjunt amb els agents del territori. I també, a través d’aquest projecte, s’ofereix un ventall ampli d’espais formatius, i d’eines i recursos prelaborals, que fomenten les competències tècniques i transversals, per poder millorar l’accés al mercat laboral de les persones joves i el seu capital social i relacional.

Una àmplia oferta formativa 

El programa Espai de les Oportunitats comprèn tres tipus de formacions:

  • 6 itineraris en format de píndoles formatives motivacionals, amb una durada de 8 h cada una: Competències digitals, Metavers, Ciberseguretat, Intel·ligència artificial, Marca personal i creació de continguts, introducció a l’E-commerce (impartides a l’abril, maig i juny).
  • 3 mòduls formatius de 80 h: Programació Web, Bootcamp d’estiu de programació web, Economia digital i E-commerce (des del maig fins al novembre).
  • 1 mòdul de capacitació durant 3 mesos (350 h) en programació web Front-End amb tecnologies immersives (des del setembre al desembre).


L’eix de formació tècnica compta amb el suport de dues fundacions especialitzades: Factoria F5 Formació i Treball.

En l’actualitat hi ha 2 grups de joves en actiu cursant el curs de programació web de 80 h. Estan pendents d’inici l’itinerari de descoberta de Creació de continguts (8, 10 i 12 de juliol), el mòdul de 80 h d’E-commerce i economia digital (de setembre a novembre) i el mòdul de 350 h en programació web amb tecnologies immersives (de setembre a desembre).

Primers impactes comunitaris del projecte

  • Els itineraris desenvolupats des de l’abril han comptat amb la participació de 54 joves.
  • S’ha ofert una activitat tecnològica de ciberseguretat als instituts a través del PAECC, en què han participat 280 alumnes.
  • S’han realitzat 27 acompanyaments personalitzats a joves de la Serra d’en Mena des de l’abril, amb coneixement i detecció de necessitats.
  • L’acció comunitària de la Diada de la Primavera del maig, dinamitzada des d’aquest projecte, va generar relacions entre 31 agents, per oferir al barri 19 activitats, on van participar més de 600 persones.

S’han establert acords de col·laboracions amb recursos del territori (com Casal dels Infants, Fundació Esportiva Grama, i Fundació Integramenet) que despleguen projectes complementaris durant tot l’any: de coneixement del territori, prevenció de l’ús de les tecnologies, orientació sociolaboral i acció comunitària.