El ple municipal aprova una moció amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contres les Dones.

El ple municipal d’aquest dilluns 25 de novembre ha aprovat una moció dels grups municipals PSC, C’s, ERC i PP amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, on es denuncia la greu vulneració dels drets humans de les dones i nenes arreu del món. A més, s’expressa el compromís ferm amb la lluita feminista en un context de reacció patriarcal als avenços d’aquest moviment.

En aquesta moció es considera imprescindible visualitzar i reconèixer les violències masclistes com una qüestió estructural que ha de ser abordada des d’una perspectiva integral per part de les administracions públiques, les institucions i la societat civil.

El text conclou que des de Santa Coloma de Gramenet s’abordarà totes les formes de violències masclistes tant les que es produeixen en la intimitat com les que es fan en els espais públics; es treballarà per garantir els drets de totes les dones, infants i adolescents que pateixen aquesta situació; es vetllarà per la millora constant del treball en xarxa i en coordinació amb tots i totes els agents que intervenen (psicològic, laboral, jurídic...); es potenciarà les polítiques de prevenció, especialment les adreçades a la comunitat educativa, i finalment, es continuarà desplegant recursos i programes com la Xarxa Violeta, per arribar a tots els barris de la ciutat amb l’objectiu de fer que el municipi sigui segur, on les dones no se sentin mai soles.

Aquestes línies d’actuació es duran a terme amb la col·laboració del Consell de les dones de Santa Coloma, una xarxa d’entitats compromeses en la defensa de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Es farà també comptant amb el moviment associatiu i feminista de la ciutat.

Commemoració del Dia Europeu de les persones amb discapacitat

La sessió plenària també ha servit per commemorar el Dia Internacional i el Dia Europeu de les persones amb discapacitat en una declaració institucional. Aquesta jornada celebrada arreu del món és una oportunitat per reivindicar i reclamar visibilitat, conscienciació i igualtat de drets en la diversitat humana, amb l’objectiu de valorar i defensar obertament els drets de les persones amb discapacitat a tots els àmbits de la societat.

En una de cada cinc llars a Catalunya viu una persona amb discapacitat, moltes de les quals necessiten una atenció i cures específiques, que s’enfronten diàriament a importants barreres que suposen desigualtats en molts àmbits com l’accés a un sistema educatiu inclusiu, a l’ocupació de qualitat, a la vida independent, els problemes d’accés als serveis públics o a la participació social, entre d’altres.

A la declaració es destaca la importància d’eliminar o mitigar el sobreesforç econòmic de les famílies que tenen un membre amb discapacitat; garantir els drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones amb discapacitat, un àmbit en el qual mereix una especial atenció la situació de les dones i les nenes amb discapacitat per la seva especial vulnerabilitat; fer complir la normativa vigent en relació amb l’obligatorietat de contractació d’almenys el 2 % de les persones amb discapacitat per a les empreses proveïdores de les administracions i empreses públiques amb més de 50 persones contractades; continuar treballant per continuar avançant en l’accessibilitat i la inclusió en els espais públics, els serveis, els transports, l’habitatge, les comunicacions, els comerços, els esports, la cultura i l’oci; garantir l’accés a les prestacions de caràcter social; i avançar també cap a un nou Pacte Nacional per a les Persones amb Discapacitat.

Recordem que l’any 2021 l’IMSC (Índex Mobilitat Sostenible) va reconèixer el compromís de la Santa Coloma per aconseguir l’Accessibilitat Universal, en situar-la entre les 5 ciutats espanyoles, no capitals de província, que han eliminat més barreres arquitectòniques.

 

Solidaritat amb les persones afectades per la DANA

D’una altra banda, l’Ajuntament, davant els terribles efectes de la DANA que la darrera setmana d’octubre va colpejar diverses regions, i que va afectar especialment els municipis de la província de València, va expressar a través d’una altra declaració institucional el seu condol i estima als familiars de les víctimes, als ajuntaments i les institucions dels territoris afectats.

Així mateix, es va traslladar la solidaritat amb les víctimes, les persones desaparegudes, afectades i damnificades per aquests gravíssims episodis climatològics. Es va agrair el treball i l’esforç de tots els cossos de seguretat, UME, bombers, sanitaris, policies, brigades i voluntaris, salvaguardant vides i ajudant a les tasques de rescat i reconstrucció.

Des de la ciutat, el plenari de la corporació va voler agrair totes les mostres de solidaritat i cooperació de la ciutadania i entitats colomenques, mobilitzats en campanyes de donació i col·laboració voluntària.

 

Pla urgent d’eficiència energética i millorar la qualitat de vida de les persones celíaques

En el ple també s’ha donat llum verda a una moció per a l’elaboració d’un pla urgent d’ajudes financeres per a la instal·lació i substitució d’equips climàtics per uns més eficients d’energia elèctrica amb l’objectiu d’evitar la pèrdua de qualitat de vida de la ciutadania, reduir significativament la contaminació de diòxid de carboni en més d’un 10% i un millor aprofitament energètic. PP, PSC i C’s hi han votat a favor.

Els grups municipals d’ERC, PSC, Ciutadans i PP, han presentat una moció sobre l'adopció de mesures per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques adoptant diversos acords com sol·licitar al govern estatal l’aprovació d’ajudes directes o beneficis fiscals, com la reducció de l’IVA o la possibilitat de desgravar els productes sense gluten, instar al govern de la Generalitat que destini recursos per a la investigació pública, prevenció i tractament relacionat amb la malaltia celíaca, que l’Ajuntament segueixi realitzant accions i doni suport a les campanyes i accions entorn de la celiaquia que realitzi l’Associació de Celíacs de Catalunya i que garanteixi aliments sense gluten a les persones celíaques que pel seu nivell d’ingressos són beneficiàries del programa d’aliments, entre d’altres. La moció també va comptar amb el vot favorable de VOX.

Per últim, en l’ordre del dia del ple municipal de novembre ha donat compte de l'execució pressupostària del tercer trimestre de 2024, ha presentat la proposta d'aprovació del pla anual de contractació de l'exercici pressupostari 2025 i finalment, ha aprovat la proposta de la plantilla orgànica i de la relació de llocs de treball del personal directiu.