Un centenar de testimonis ja formen part de l'Banc de Memòria Oral local

Recuperar i conservar la memòria local i donar a conèixer el passat més recent de la ciutat, en l'època que abasta des de la Segona República fins a la transició democràtica.

Aquest un dels principals objectius de l'Banc de Memòria Oral impulsat per la Regidoria de Memòria Històrica a través del Museu Torre Balldovina. Un total de 108 persones de Santa Coloma ja han aportat aquests últims anys el seu registre oral. La iniciativa segueix vigent amb la finalitat de continuar aprofundint en el coneixement d'una realitat, moltes vegades silenciada, a la qual només es pot accedir mitjançant el testimoni de les persones que la van viure en primera persona.

La recerca de fonts orals és una de les eines de treball més utilitzades per recuperar la memòria històrica d'un lloc i obtenir elements de reflexió crítica i de memòria i identitat col·lectiva. A la nostra ciutat, el Banc de Memòria Oral segueix necessitant l'aportació de ciutadans i ciutadanes colomenques. El perfil de les persones entrevistades no respon a un patró prefixat, sinó que pretén ser el més ampli possible per aconseguir un ventall d'opinions i experiències diverses que enriqueixin el coneixement de l'època.

Què t'han explicat de com era la vida a la República? Recordes els bombardejos o els refugis? Com era la teva escola a la postguerra? Què vivència et va impactar més d'aquells anys? Aquestes són algunes de les preguntes de l'qüestionari adreçat a les persones que decideixen aportar el seu testimoni. Les entrevistes són gravades i poden allargar-se durant una o dues hores, o al llarg de diverses sessions, en funció dels records que la persona pugui o vulgui aportar.

No es tracta de donar testimoni de fets excepcionals sinó de proporcionar històries de vida que, sumades a altres, ajuden a construir un retrat fidedigne de l'època. La informació recollida, que sempre es contrasta amb altres fonts, ha permès avançar en la investigació històrica i complementar accions com publicacions, conferències, exposicions o vídeos documentals.

Accions destacades

Per exemple, gràcies a les aportacions ciutadanes a Banc de Memòria, es va aconseguir el 2019 senyalitzar cinc nous refugis antiaeris, que es van sumar als disset que ja s'havien localitzat el 2017 a partir de fonts documentals. Així mateix, també es va elaborar el 2008 el vídeo Testimonis d'un record, una crònica de Santa Coloma de finals dels anys 50 fins a la transició, a partir dels testimonis de 30 de dones, sobre temes com els carrers, les escoles, els mercats i els transports.

Projecte Pilot

Al maig, el Museu acollirà l'exposició itinerant El farcell de la postguerra: Quan la gana aguditza l'enginy, que mostra com es va alimentar la població des de la fi de la contesa civil fins a la dècada dels 50. A Santa Coloma, la mostra es complementarà amb un audiovisual, que conté testimonis audiovisuals de ciutadans colomencs de l'Arxiu de Memòria Oral, en què parlen dels seus records sobre temes com l'estraperlo o les cartilles de racionament. Es tracta d'una prova pilot que en un futur podria estendre a la realització d'altres audiovisuals sobre altres temàtiques relacionades amb aquest període històric.

Qui pot participar-hi?

Perfil

Ciutadania colomenca que vulgui donar el seu testimoni per configurar el Banc de Memòria Oral. Serveixen tant grans com petites històries, totes són testimonis de com era la vida durant l'època que va des de la Segona República fins a la transició.

Contacte

Telèfon del Museu: 93 385 71 42