El dimarts 14 de juliol (de 10.00 a 13.00) té lloc al parc fluvial del Besòs la trobada de casals d’estiu de la serra d’en Mena, que homenatjarà les primeres programacions d’estiu («El triquiñaqui») amb un munt d’activitats per a infants i joves entre 3 i 16 anys. Hi haurà teatre social, clown, circ, titelles, contacontes, jocs d’aigua, futbolí gegant, tir al prejudici, globus de la convivència, bàsquet 3x3, bàsquet beat, karate, zumba, body combat... i un gran mosaic final fet pels participants. La trobada aplega més de 500 infants i joves, i serà possible gràcies a la col·laboració del CIJ Rellotge XXI, Futurgrama, el Centre Obert Rialles, Moi Jove, el Casal dels Infants, l’AE Sant Andreu, Educere i els serveis municipals de Convivència i Educació i Infància.
La trobada de casals d’estiu de la Serra d’en Mena obre la Primera Escola Oberta d’Estiu dels barris de Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos,
Aquesta primera Escola Oberta d’Estiu de la Serra d’en Mena, integrada en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de l’Obra Social “la Caixa”, desenvolupat a la ciutat per la Fundació Integramenet i el Servei de Convivència de l’Ajuntament, pretén millorar el coneixement, posar en valor i obrir a la interacció l’oferta socioeducativa dels barris. El seu principal objectiu és complementar la programació dels Casals d’Estiu fent èmfasis en la convivència, la interculturalitat i la salut comunitària, alhora que afavorir noves relacions ciutadanes i nous vincles que enforteixin el procés comunitari engegat a la Serra d’en Mena tot just farà un any.
ALTRES ACTIVITATS
Aquesta primera Escola Oberta d’Estiu de la Serra d’en Mena planteja, també, altres activitats no vinculades directament amb la programació infantil i juvenil de l’estiu. La programació es completa amb cursos de formació que han estat sol·licitats per les entitats implicades al procés comunitari, en els àmbits de la Comunicació 2.0 i l’elaboració de Projectes Col·laboratius.
Amb l’objectiu d’incidir en la visualització de les comunitats religioses com a part del capital social dels barris i desfer prejudicis, amb motiu del final del Ramadan es durà a terme una conferència a la Biblioteca Can Peixauet sobre diversos aspectes de l’Islam, explicats des de l’enfocament de 3 dones musulmanes amb implicacions socials diverses.
CURS PER A ENTITATS: COMUNICACIÓ 2.0
Associació sc-media
Centre d'Empreses Can Peixauet, 14 i 16 (nivell zero); 21 i 23 (nivell 1), de 17 a 20 h.
Millorem la comunicació de les nostres associacions, optimitzem la nostra presència a les xarxes socials, construïm nous vincles entre ciutadans també amb la nostra feina amb les tecnologies de la comunicació.
ACCIÓ FORMATIVA PER A ENTITATS: PROJECTES COL·LABORATIUS
Servei de Convivència (Av. Generalitat 112). 22 de juliol. 18-20:30 h
Com fer un projecte? Com millorar la nostra eficàcia? Com establir noves estratègies col·laboratives?
XERRADA: ELS NOSTRES VEÏNS I VEÏNES MUSULMANS
Comunitat islàmica Tajdid
Biblioteca Can Peixauet, 15 de juliol, 19 h
Hi intervindran: Najia Lofti (Coop Halal); Najoua Kouh-kouh (Tajdid)
Qui ho ha fet possible?
Els recursos, les associacions i els grups que han fet possible aquesta jornada són els següents:
•Grup impulsor: CIJ Rellotge XXI, Casal dels Infants, Associació Infantil i de Lleure Futurgrama, Centre Obert Rialles, Moi Jove, Associació Esportiva Sant Andreu i els serveis municipals de Convivència i Educació i Infància.
•Entitats col·laboradores: Associació EDUCERE; Associació Cultural i Esportiva La Convivència, Assaupam, Associació Juvenil Karate Can Peixauet, Colla castellera Laietans de Gramenet, Fundació Germina, Comunitat Islàmica Tajdid, CoopHalal, Protecció Civil Santa Coloma, Associació Colomenca pel Diàleg Interreligiós, sc-media, ciutadans i ciutadanes a títol individual.
•Serveis i equipaments municipals en col·laboració: Xarxa de Valors; Equip de Mediació; Servei de Medi Ambient; Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli; Servei d’Educació; Serveis Municipals
Sobre l’escola oberta d’estiu i el Projecte ICI
L’Escola Oberta d’Estiu a la Serra d’en Mena és una programació integrada en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) de l’Obra Social “la Caixa”, desenvolupat a la ciutat per la Fundació Integramenet i el Servei de Convivència de l’Ajuntament. Es tracta d’una mostra dels avenços del procés comunitari posat en marxa en aquest territori des del juliol del 2014, que ha aconseguit implicar veïns i veïnes i diferents professionals que viuen i treballen a Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos, i que ja va demostrar el vigor i el potencial dels barris amb un gran esdeveniment ciutadà com va ser la I Diada de la Primavera de la Serra d’en Mena.
•L'objectiu del Projecte ICI és realitzar una intervenció preventiva i promocional que fomenti les relacions interculturals i afavoreixi així la cohesió social, la convivència i una millor qualitat de vida de tot el veïnat, a partir d’un treball conjunt de la ciutadania, els professionals i l’Administració. Un total de 24 agents comunitaris, entre associacions, professionals i serveis municipals en col•laboració, han fet possible aquest esdeveniment.
•Sota el lema «Jo sóc Serra d’en Mena», que manifesta pertinença, identitat, compromís i responsabilitat, que clama per la unió per a la convivència. «Tots som», perquè tots creiem en una societat plural més activa.