Teatre inclusiu i social, titelles i comèdia, en la programació de tardor del Sagarra

Hi haurà dues actuacions exclusives aquesta temporada: Os Bonecos de Santo Aleixo i Inés Pasic. S’estrenarà ‘El escritorio’, l’obra guanyadora dels Premis de Dramaturgia i Poesia Social.

Titelles, teatre visual i d’objectes, obres de denúncia social, espectacles inclusius, comèdies... El darrer cicle del Sagarra, que s’estrenarà a la Festa Major i es prolongarà fins al Nadal, ho té tot per mantenir l’interès del públic. A les actuacions de personatges tan coneguts com El Monaguillo, que actuarà a la Festa Major, s’hi afegiran experiències intenses com la dels titelles de Santo Aleixo, que posaran en escena l’auto sacramental de la ciutat d’Èvora. Tot plegat, en una programació molt variada, composta per gairebé trenta funcions.

A la tardor, dues fites tradicionals tornaran al Teatre Sagarra: l’IF Barcelona i el FITI. D’una banda, el Festival Imatge i Forma Barcelona (IF) és una recerca escènica del teatre visual i d’objectes, que aportarà en exclusiva dues joies de petit format: l’actuació d’Os Bonecos de Santo Alexio del Centre Dramàtic d'Èvora, una de les expressions artístiques més apreciades a Portugal, que va néixer en un llogarret de l’Alenteixo el 1798, i la representació de figures amb llenguatge corporal de l’actriu bosniana Inés Pasic. De l’altra, l’onzena edició Festival de Teatre Integratiu (FITI), una vivència inclusiva del col·lectiu Alquimistes, organitzadors de la mostra.

Amb el lema «Fem inclusió, fem revolució», hi haurà, entre altres, l’obra Qui ets?, la història del Llullu, el fill de l’escriptor Màrius Serra, nascut amb paràlisi cerebral. El cartell del FITI l'ha fet el dibuixant Miguel Gallardo, pare del personatge de còmic Makoki. L’humor tindrà un espai destacat amb els monòlegs del cicle Sagarra Comedy. Sergio Fernández, El Monaguillo, obrirà la temporada, i després vindran els xous de Martita de Granà, David Amor i Txabi Franquesa.

En l’àmbit del teatre social, cal subratllar l’espectacle col·lectiu Arma de construcción masiva, una reflexió sobre l’educació familiar en un entorn d’imatges, mitjans i xarxes, així com El metge de Lampedusa, adaptació del llibre Lacrime di sale, que narra el drama de les persones refugiades i les vivències del doctor Pietro Bartolo, l’únic metge permanent en aquella illa italiana.

Finalment, el Sagarra acollirà la representació d’El escritorio, obra guanyadora a l’apartat de dramatúrgia de la primera edició del Premis Draps que atorga l’Ajuntament. El programa es complementa amb altres espectacles que han estat planificats en col·laboració amb les entitats ciutadanes. Com és habitual, aposta per l’escena local, representada en aquesta ocasió per Grans Veus de Santa Coloma, Clis, Clis, Nyac, Coocoteva, Carro de Baco, l’Àrea Cultural Oriol i actes vinculats al programa «Paraula de Santa Coloma».