Suport unànime del Ple municipal a les persones afectades per l’anunci del tancament de Nissan

Aquest dilluns, 8 de juny, s’ha celebrat la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament, de forma telemàtica, com ja es va fer en el darrer ple extraordinari, el passat 4 de maig, a causa de la crisi sanitària originada per la Covid-19, i les conseqüents mesures sanitàries i de distanciament físic decretades per l’estat d’alarma. El Ple ha fet una Declaració Institucional d’urgència sobre la decisió adoptada per l’empresa automobilística Nissan de cessar la seva activitat industrial a Catalunya, ha donat compte de la liquidació de l’exercici 2019 de l’Ajuntament, i ha aprovat modificacions en el contracte per a la recollida selectiva i de residus voluminosos del municipi, que permetran millorar aquests serveis, entre altres temes.

Els quatre grups municipals (PSC, Ciutadans, En Comú Podem i ERC) han volgut donar el seu suport total als treballadors i les treballadores de l’empresa Nissan que, des del 4 de maig, estan en vaga indefinida,  i fa anys que lluiten en defensa dels seus llocs de treball. Per això, el Ple ha fet una Declaració Institucional on ha mostrat la seva preocupació per les conseqüències que el cessament de l’activitat a Catalunya, anunciat recentment per l’empresa automobilística, comportarà tant per als treballadors i treballadores de Nissan com per al conjunt de proveïdores i empreses auxiliars que treballen per a aquesta empresa, i que afecta més de 25.000 persones, entre elles, centenars de veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet.

A la Declaració, el Ple insta al govern de l’Estat espanyol i al de la Generalitat de Catalunya a promoure totes les accions necessàries per interpel·lar la direcció de Nissan i exigir el ple compliment dels seus compromisos: “Els emplacem –diu l’escrit municipala acordar les mesures necessàries per preservar l’activitat industrial i per situar-nos com a referent mundial en mobilitat sostenible, convençuts que tenim capacitats en I+D+i, professionals i treballadors i treballadores per mantenir una indústria estratègica que preservi milers de llocs de treball i aposti per a la innovació en mobilitat sostenible amb el cotxe elèctric”.

Aquesta declaració en favor dels treballadors i les treballadores de Nissan complementa la mostra de suport a aquest col·lectiu que l’alcaldessa, Núria Parlon, i els portaveus dels quatre grups polítics del nostre Ajuntament ja van expressar personalment a representants de la plantilla el passat 20 de maig, quan per aquesta finalitat van desplaçar-se a la porta de la planta de l’esmentada empresa, a Montcada i Reixach.

Liquidacions de l’exercici 2019

El ple ha donat compte de les liquidacions de l’exercici 2019 de l’Ajuntament i del Patronat Municipal de la Música, així com de l’informe sobre la fiscalització de l’exercici 2019. El resultat pressupostari de l’Ajuntament pel que fa a l’any 2019 ha estat molt positiu, de més de 10 milions d’euros, i el romanent líquid de tresoreria de 6 milions d’euros. La tresoreria ha estat també altament positiva: més de 18 milions d’euros a 31 de desembre de 2019. Pel que fa al Patronat de la Música, hi ha un romanent de tresoreria de 130.000 euros positius, tot i que el centre no ha rebut les aportacions de la Generalitat.

D'altra banda, al 2019, a l’Ajuntament també s'han complert els terminis de pagament a proveïdors, pagant per sota de la ràtio legal. Pel que fa a la ràtio d'estalvi net també ha estat  positiva, del 14,52 %; és a dir que els ingressos cobreixen les despeses corrents i d'amortitzacions de deute, i a més queda un estalvi. També, l’índex d'endeutament va ser del 32,64%, per sota de la meitat del topall establert per la normativa, que és del 70%. Per últim, destacar que, com a resultat d’aquestes liquidacions, l'Ajuntament té una economia sanejada i una capacitat d’endeutament positiu de més d'un milió i mig d'euros.

Ampliació del Servei de recollida de mobles

D’altra banda, el Ple ha aprovat, amb el vot favorable del PSC, i l’abstenció d’ERC, d’En Comú Podem i de Ciutadans, la modificació i la revisió de preus del contracte administratiu per a la recollida de residus voluminosos, subscrit amb l’empresa  Corporación CLD de Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos SL, per tal d’ampliar  el servei de recollida domiciliària de mobles i trastos vells, i complir amb el compromís de l’Ajuntament d’atendre les trucades de recollida a domicili dins de les primeres 48 hores a partir de la sol·licitud. Això suposa un increment del preu del contracte de 134.610,48€, i la incorporació d’un equip format per un conductor i un operari, pel període comprès entre l’1 de juny de 2020 i el 30 de setembre de 2021.

Recollida selectiva al Campus de l’Alimentació

També s’ha aprovat avui amb el vot favorable del PSC, i l’abstenció d’ERC, d’En Comú Podem i de Ciutadans, l’ampliació del servei de recollida selectiva, subscrit amb la mateixa empresa, per fer-se càrrec dels residus de les fraccions de paper/cartró, envasos, vidre i orgànica, generats pel Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona ubicat al Recinte Torribera, per l’import de 4.842,88 €, i pel període comprès entre l’1 de juny de 2020 i el 30 de setembre de 2021.

Aquesta modificació està vinculada al conveni de col·laboració de l’Ajuntament amb la Universitat de Barcelona que la Junta de Govern Local va aprovar el passat 3 de març, per a la millora del medi ambient i el reciclatge al Campus de l’Alimentació. Aquest servei començarà un cop s’hagi dut a terme la signatura del conveni i l’estat d’alarma permeti reprendre les classes al campus.

Ampliació dels usos de La Ciba

El Ple ha aprovat de forma inicial, amb els vots favorables del PSC i ERC, i l’abstenció d’En Comú Podem i Ciutadans, el Pla especial per a la concreció d'usos a l'equipament de la CIBA. En aquest document s’assenyala que “l’objectiu principal de la proposta respon a la voluntat de destinar la totalitat de l’edifici a Centre Feminista, amb l’ampliació del centre amb aules, sales de treball, espai co-working, espai cooperatiu de restauració i venda i tallers, juntament amb la creació d’allotjaments independents dotacionals per a dones víctimes de la violència de gènere i l’adequació de la coberta amb horts urbans per a producció pròpia”.

Aquests serveis de la Ciba ja es contemplen a la quarta fase del projecte de reforma interior de l’edifici per a destinar-lo a Centre d’Economia Social, Solidària i Feminista, que inclou la reforma de la resta de la planta baixa, la primera i la segona planta, la coberta i els jardins. En total 3.200 m2 de superfície. El conjunt de les obres està previst que finalitzi, a tot estirar, el març del 2022.

Es proposa mantenir la qualificació urbanística d’equipament públicampliant-ne els usos actuals amb els usos assistencials, per poder destinar una part de la primera planta a allotjaments temporals, per donar resposta al col·lectiu amb necessitats especials d’allotjament de caràcter transitori, com són les dones víctimes de violència de gènere.

Suspensió temporal de llicències de canvi d’ús

Davant la detecció d’una proliferació de consultes i peticions relacionades amb el possible canvi d’ús de locals comercials, d’oficines, industrials, etc., situats en planta baixa dels edificis, per ubicar usos residencials o d’habitatge a la ciutat, i davant una tendència a l’alça durant els darrers anys del nombre de peticions de llicències per a aquest tipus de transformació, l’Ajuntament ha aprovat amb els vots favorables del PSC i ERC, l’abstenció de Ciutadans, i el vot en contra d’En Comú Podem, la suspensió, pel termini d’un any, de llicències de canvi d’ús, o de reforma i canvi d’ús, al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet.

L’objectiu de la suspensió és estudiar la redacció d’un instrument de planejament adient (Modificació puntual del Pla General Metropolità o Modificació puntual de les Normes urbanístiques del Pla General metropolità), per a regular les condicions urbanístiques en què es permetrà el canvi d’ús i en quines no.

Modificació del Reglament de la Comissió Municipal de Festes

Per últim, el Ple ha aprovat, amb el vot favorable del PSC i En Comú Podem, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra d’ERC, la modificació de l’apartat tercer de l’article 14 del Reglament de la Comissió Municipal de Festes de Santa Coloma de Gramenet, per tal d’afegir una excepció en la renovació dels seus membres. El Reglament vigent fins ara contemplava que els i les vocals només podien exercir el seu càrrec durant un màxim de quatre anys consecutius. Amb la modificació d’avui, es permetrà que els i les vocals que ho facin per designació de les entitats de la ciutat puguin repetir en la seva vocalia.

Aquesta modificació es fa amb la voluntat d’optimitzar l’operativitat, simplificar els mecanismes de funcionament i renovació de la Comissió, així com per facilitar la participació del teixit associatiu i de les entitats de la ciutat en les Festes del municipi.

MOCIONS APROVADES:

Moció presentada per ERC sobre les inhumacions de col·lectius minoritaris i el drets a ser enterrat segons les conviccions ètiques o espirituals.

Moció presentada per ERC donar el nom de Ramón Rodríguez Delgado a un espai de la Biblioteca de Can Peixauet