L’Ajuntament obre un procés participatiu a totes les entitats i la ciutadania per elaborar el Pla de mobilitat urbana sostenible (PMUS). Aquest document contindrà les estratègies per millorar la mobilitat des de tots els punts de vista: vianants, bicicletes, transport públic, vehicles privats, medi ambient, seguretat viària i aparcaments.
Aquest procés participatiu es durà a terme al novembre en un taller d’informació i de recollida d’opinions i suggeriments sobre el PMUS, al qual seran convidats els col·lectius més representatius
de la ciutat; podran assistir-hi totes les persones interessades. El taller es repetirà tots els dimarts i els dijous del proper mes (de 18.30 a 21.00) al Centre Cívic del Riu (c. Lluís Companys, 9). Les aportacions en línia es poden fer aquí.
Les conclusions que s’hi adoptin seran presentades i debatudes en un fòrum ciutadà a principis de l’any 2016 i, posteriorment, s’incorporaran al document que aprovarà inicialment el Ple de l’Ajuntament.
El procés continuarà amb l’exposició pública del document durant 45 dies hàbils. Després es demanaran els informes preceptius de la Conselleria de Medi Ambient i de l’Autoritat del Transport Metropolità. Finalment, el Pla passarà a l’aprovació definitiva del Ple.
Un document base
En l’anterior mandat es va elaborar un document de diagnosi del PMUS i es va fer un procés participatiu per recollir les inquietuds de la ciutadania. A partir d’aquesta feina, la consultoria de transports CINESI, per encàrrec de la Diputació, ha elaborat un document amb propostes que han de servir de base per continuar amb el procés, les quals es resumeixen en aquests objectius del PMUS:
- Afavorir les condicions per a la mobilitat dels vianants.
- Augmentar la participació de la bicicleta.
- Promoure la utilització del transport públic davant del transport privat.
- Fomentar un ús racional del cotxe i compatibilitzar l’oferta amb la demanda d’aparcament.
- Garantir una distribució de mercaderies àgil i ordenada.
- Fomentar la intermodalitat.
- Millorar la seguretat viària i reduir l’accidentalitat.
- Controlar i disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica provocats pel trànsit.
- Preveure en futures actuacions la configuració de l’espai públic segons el model de mobilitat.
- Sensibilitzar i conscienciar la ciutadania dels valors d’una mobilitat sostenible.