Aquesta tarda s’han celebrat dos plens municipals; el Ple ordinari del mes de juny i un Ple extraordinàri, responent al compromís de l’Equip de Govern, per donar compte de l’informe anual d’actuació del Defensor de la Ciutadania. En aquest sentit, Fernando Oteros, actual Defensor de la Ciutadania de Santa Coloma, ha presentat les dades 2012 d’aquesta institució, entre les que destaca que s’han obert 363 expedients, dels quals 194 han estat actuacions d’informació i assessorament a la ciutadania (53,44%) i 168 han estat queixes d’algun aspecte de l’administració local (46,28%).
En el cas de queixes, l’informe del Defensor detalla que quasi el 70% han estat admeses a tràmit, en el 61,5% s’han tancat amb una resolució favorable als interessos de la ciutadania (sis de cada deu) i, per contra, el 35,9% s’han desestimat per entendre que l’actuació municipal objecte de queixa ha estat la correcta.
Al discurs de presentació d’aquest informe, Fernando Oteros ha destacat que els problemes derivats del context de crisi econòmica –l’atur, manca o risc de pèrdua d’habitatge i altres necessitats socials de les famílies- han requerit un major volum d’actuacions d’informació i atenció a la ciutadania per part del Defensor al darrer any. En aquest sentit, a l’informe es recorda que les dificultats de finançament de les diferents administracions públiques –estatal, autonòmica i local- continuen afectant directament a les famílies i la ciutadania. En aquest context, Oteros ha destacat la importància del diàleg que es desenvolupa als plens, per part dels grups municipals, per aconseguir pactes que millorin la qualitat de vida dels colomencs i les colomenques. Alhora, el Defensor de la Ciutadania ha demanat als grups municipals presents continuar treballant pel respecte als valors de la convivència i de la democràcia.
També durant el seu discurs, Oteros ha informat de la seva decisssió de no esgotar auquest mandat de cinc anys i alhora ha avançat que un dels darrers objectius que s’ha fixat és el d’actualitzar el Reglament d’aquesta institució que vetlla per la defensa dels drets de la ciutadania davant l’administració local i pel bon funcionament de l’Ajuntament.
Aprovats els comptes de les societats municipals
Per altra banda, al Ple ordinari de juny, s’han aprovat, entre d’altres punts, els comptes anuals 2012 de la societat municipal Gramepark, SA, amb els vots afirmatius de l’Equip de Govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) i els vots en contra dels grups municipals de Gent de Gramenet, de PxC i del PP. En aquest sentit, s’ha informat que el deure s’ha reduït en un milió d’euros i el patrimoni net incrementat en 4 milions. També s’han donat llum verda als comptes 2012 de la societat municipal Grameimpuls SA., amb els vots favorables de tots els partits que formen l’Equip de Govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) i del PP, l’abstenció de Gent de Gramenet i els vot en contra de PxC. Aquesta societat municipal s’encarrega de l’impuls de l’ocupació a la ciutat, la lluita contra l’atur i el foment de l’emprenedoria local.
Augment dels ajuts d’urgència social
Un altre dels punts aprovats, en aquest cas per unanimitat, ha estat la modificació del pressupost per ampliar els ajuts econòmics d’urgència social que es concedeixen a famílies amb greus dificultats per fer front a pagaments d’aliments, llum i aigua de les llars, entre d’altres conceptes. En aquest sentit, el context actual on ha hagut un increment del número d’ajuts que es tramiten als Serveis Socials municipals ha requerit modificar la bestreta existent en el pressupst 2013, de 70.000 euros a 110.00 euros. Aquesta és una nova acció per ajudar les famílies que més estan patint les conseqüències de la crisi econòmica a la nostra ciutat.
Bonificacions en l’IBI i l’IAE
També en aquest ple s’ha aprovat la consessió de diferents bonificacions de l’Impost sobre Béns i Immobles (IBI), de fins el 95%, i de l’Impost d’Activitats Econòmiques a 4 entitats i empreses de la ciutat que ho havien sol•licitat i que acomplien els requisits exigits. Aquest punt ha estat aprovat amb els vots favorable de l’Equip de Govern, l’abstenció del PP i els vots contraris de Gent de Gramenet i de PxC. Aquesta acció forma part del paquet de deu mesures que va presentar el govern municipal recentment per a incentivar i dinamitzar el comerç de proximitat i fomentar l’emprenedoria local.
Al Ple d’avui s’ha donat compte de les renúncies de Gabriel Andrés Manzanero i Guida Martín Tordera a la condició de regidors de Gent de Gramenet.
Mocions aprovades
- Moció presentada pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA i CiU, referent a la liquidació de l’impost de plusvàlua en els casos de dació en el pagament, que ha rebut els vots afirmatius d’auests grups, del PxC i el vot contrari del PP.
- Moció presentada per l’Equip de Govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) en contra de les pràctiques abusives que duent a terme algunes entitats financeres, que ha rebut els vot afirmatiu de PxC i el vot en contra del PP.
- Moció presentada pels grups municipals de CiU, PSC, ICV-EuiA i Gent de Gramenet, l’abstenció de PxC i el vot en contra del PP.
- Moció presentada pel PSC per instar al diàleg al govern d'Espanya i Catalunya i avançar en una reforma constitucional que garanteixi la unitat d'Espanya plurinacional. Ha prosperat amb el vot d'aquest grup socialista i de PxC, i que ha rebut els vots contraris de CiU, ICV-EuiA i del PP.