S'incorporen 13 nous i noves agents a la plantilla de Policia Local

Al final de mandat hauran ingressat en el cos policial prop de 50 agents. Les estadístiques sobre la comissió de delictes presenten una evolució favorable.

Aquesta setmana l’alcaldessa, Núria Parlon, ha rebut i atorgat les credencials com a agents de la Policia Local de Santa Coloma a 13 nous efectius. Els i les agents han finalitzat el seu període de formació en la Escola de Policia de Catalunya (Mollet del Vallès) després d'haver superat l'oposició convocada pel consistori.

Pel procediment d'oposició ja van entrar 18 efectius en 2019, 7 en 2020 i per a l'any 2022 està prevista l'arribada de 12 més. Per la via de comissió de serveis, han arribat 7 agents d'altres localitats que van sol·licitar trasllat durant aquest mandat.

L'objectiu del govern municipal és que en finalitzar el mandat en 2023 s'hagin incorporat prop de 50 agents per continuar augmentant la ràtio de policies per nombre d'habitants. A aquest treball constant cal afegir les accions desplegades davant el Departament d’Interior de la Generalitat per  sol·licitar l'augment de la plantilla de Mossos d'Esquadra destinats i destinades a la ciutat. Policia Local, Mossos i Policia Nacional realitzen operatius conjunts habitualment per a augmentar els nivells de seguretat.

Estadístiques positives

Precisament les dades publicades pel Ministeri de l'Interior apunten que les estadístiques sobre la comissió de delictes presenten una evolució positiva. Entre el primer semestre de 2019 i el del 2021 han baixat en el seu conjunt un 6,79%.

En algunes tipificacions, com a delictes greus i menys greus de lesions i renyines tumultuàries, el descens ha estat del 83,10% (de 142 en 2019 a 24 en 2021). Els robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions han baixat un 43,75%, passant de 176 a 99. Amb descensos més moderats se situen els furts, un 2,17%, o els robatoris amb violència i intimidació que baixen 1,74%.

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha assenyalat que “hem millorat l'eficàcia policial, com indiquen les últimes dades del Ministeri de l'Interior. I això ha estat possible gràcies a la labor de la unitat USIR i també al GIP i la bona coordinació amb la resta de cossos de seguretat. Les dades ens indiquen que anem en el bon camí però no bajaremosla guàrdia i continuarem esforçant-nos per a millorar i tenir una Policia Local de referència a nivell metropolità.”

Fre a les ocupacions conflictives

La falta d'habitatge social per a les famílies amb més necessitats és un dels problemes agreujats amb la crisi provocada per la pandèmia. Des de les àrees municipals de Serveis Socials i d'Habitatge es realitzen diferents accions per a atendre les emergències residencials a Santa Coloma.

En aquest context es produeixen ocupacions d'habitatges per part de grups de persones, habitualment amb antecedents policials, que incideixen directament en la convivència del veïnatge i els comerços de la zona.

La Policia Local, especialment a través de la unitat USIR, en col·laboració amb veïns i veïnes, s'ha especialitzat a impedir aquest tipus d'ocupacions conflictives. Així, en el que portem d'any s'han realitzat 120 serveis per part de les patrulles. Aquestes actuacions han derivat en l'obertura de 36 diligències sjudicials per delicte d'usurpació d'immobles.

La Policia Local desplega també un servei de tapiat preventiu una vegada desallotjades les persones que pretenien ocupar l'habitatge. En 2021 s'han realitzat 55 tapiats d'aquest tipus.