Aquest divendres 30 de juny, a la Sala de Plens de l’Ajuntament s'ha signat un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el Centre Excursionista Puigcastellar (CEP) destinat a la protecció, gestió i difusió dels béns inclosos en la zona arqueològica del Poblat Ibèric Puig Castellar.
L’objecte d’aquest conveni és l’establiment del marc jurídic que ha de regir la col·laboració entre les parts implicades i s’hi inclou la constitució d’una Comissió de Seguiment del Poblat Ibèric Puig Castellar, que serà un òrgan mixt format per representants de les tres parts i presidida per l’alcaldessa Núria Parlon .
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet actualment actua com a gestor directe del Poblat Ibèric Puig Castellar i del seu entorn, duent a terme les intervencions arqueològiques en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), les tasques de manteniment i vigilància i la promoció del jaciment com a element d’interès cultural i turístic. L’IEC actua com a propietari dels terrenys del poblat ibèric i el CEP ofereix la seva col·laboració i assessorament, com a entitat ciutadana defensora i difusora de la zona arqueològica i dels seu entorn.
Dels poblats ibèrics més grans i millors conservats
La zona arqueològica del poblat ibèric del Puig Castellar és un dels espais ocupats pel antics ibers millors conservats de la comarca del barcelonès i, amb una extensió de 5.000m2, és dels més grans de Catalunya. Es tracta d’un jaciment ubicat a 300 metres d’altitud, a l’anomenat turó del Pollo (o cim del Puig Castellar) de la Serralada de Marina, en un entorn paisatgístic de primer nivell a l’entorn metropolità de Barcelona. Actualment es pot visitar de manera lliure i gratuïta, i ofereix la reconstrucció d’una casa amb un molí a l’interior, entre altres elements i restes arqueològiques amb els respectius plafons explicatius que faciliten la comprensió de la visita.