S'estrena el Programa d'activitats ambientals del proper trimestre amb 46 tallers gratuïts

El Programa d'activitats ambientals oferirà aquest darrer trimestre del 2019 un total de 46 tallers gratuïts, impartits majoritàriament en cap de setmana, per tal que la ciutadania interessada pugui conèixer de primera mà l'entorn natural i la fauna que habita a la ciutat, així com conscienciar-se sobre els reptes climàtics que afronta el nostre planeta. El Centre d'Educació Ambiental Ecometròpoli, l'Aula Ambiental de Can Zam Isabel Muñoz, les jugateques del parc del Molinet i de Can Zam, així com diversos espais naturals (el riu Besòs o la Serralada de Marina) tornaran a esdevenir escenaris naturals privilegiats d'aquesta descoberta.

Aquest diumenge, 8 de setembre (11.30 h, a l'Aula Ambiental de Can Zam Isabel Múñoz), s'ofereixen les dues primeres activitats del programa de tardor. La primera, Qui viu a l'estany?, serà un taller per donar a conèixer la importància dels punts d'aigua naturalitzats per fomentar la biodiversitat. A la mateixa hora, a la Jugatecambiental del parc del Molinet, la canalla podrà jugar a transformar-se en l'animal salvatge que triï i aprendre els costums de cada espècie.

Durant els propers caps de setmana i fins a finals de novembre, es continuaran oferint diverses propostes, adreçades a tots els públics. La bona acollida de molts tallers fa que tornin a programar-se algunes activitats desenvolupades en anteriors trimestres, com és el cas de les jornades d'anellament científic d'aus, organitzades al parc fluvial del Besòs, els cens d'aus o les passejades de descoberta de la natura. Les sortides crepusculars per la Serralada de Marina, que amb l'ajuda d'un biòleg permeten apropar-se a la fauna nocturna, són un altre exemple representatiu d'aquest èxit de convocatòria.

Noves propostes

Tanmateix, l'actual programa de tardor presenta nous tallers que no faran perdre l'interès del públic més veterà. Per exemple, s'ha preparat un joc d'orientació, amb el Geocatching, per trobar diversos amagatalls i tresors a la Serralada de Marina. També, hi haurà un taller pràctic que aportarà llum sobre els tèrmits, uns insectes poc coneguts. I un altre, durant el qual podrem conèixer de prop un petit mamífer: l'eriçó i, fins i tot, alliberar-ne'n un en captivitat.

Així mateix, hi haurà un taller de construcció de coets d'aigua per tal d'emular el 50è aniversari de l'Apolo 11 o una xerrada científica sobre el benestar emocional de les nostres mascotes, entre moltes altres propostes interessants. D'altra banda, dues activitats programades al nou hort municipal de Can Zam, permetran aprendre moltes coses sobre la jardineria sostenible i l'horticultura ecològica. Així mateix, es podrà construir un hotel d'insectes, per tal d'atraure'n els pol·linitzadors i els controladors de plagues. El Programa també es fa ressò de temes d'actualitat; s'han organitzat diversos tallers amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat (que té lloc del 16 al 22 de setembre) o de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (16-24 de novembre).

Per assistir-hi,  cal inscriure's  prèviament trucant al 618 007 230 o al correu ecometropoli@gramenet.cat

Un públic fidel i entusiasta

Un total de 1.629 persones han assistit als tallers del Programa d'activitats ambientals, organitzats durant els caps de setmana a Ecometròpoli, des del gener fins el juny d'enguany. Una xifra que ja iguala el nombre de visitants assolit durant tot el 2018 (1.626 persones). La majoria són famílies colomenques, interessades en temes de medi ambient, que solen repetir i assistir a més d'un taller cada trimestre. D'altra banda, durant l'estiu, l'activitat a Ecometròpoli no s'ha aturat: durant el mes de juliol, 1.057 nois i noies matriculats a algun casal d'estiu de la ciutat hi han cursat alguns dels tallers dissenyats a mida, segons l'interès i edat dels participants.