Les violències masclistes atempten greument contra els drets humans de les dones i, en conseqüència, son una xacra i una gran barrera que impedeix que les dones visquin en igualtat d’oportunitats i assoleixin la ciutadania plena i en llibertat.
A la IV Conferència Mundial sobre les Dones celebrada a Beijing l’any 1995, es reconeix que la violència contra les dones és un obstacle per la igualtat, el desenvolupament i la pau dels pobles, un obstacle que impedeix a les dones gaudir dels seus drets humans i de les llibertats fonamentals.
Vint anys desprès de la Declaració i la Plataforma d’Acció Beijing quan les Nacions Unides han aprovat la nova Agenda Mundial per al Desenvolupament Sostenible fins a 2030, la igualtat i l’autonomia de les dones requereixen d’accions urgents per aconseguir deixar de banda la por, l’assetjament i les violències contra les dones.
El moviment feminista denúncia que la discriminació i la violència de gènere no es produeixen en el buit, sinó en el context de la cultura hetero - patriarcal que es sustenta en una ideologia misògina, sexista, classista, racista, androcèntrica, homòfoba i lesbòfoba, per considerar l’home com el paradigma d’allò que és humà.
Cap societat pot desenvolupar-se si la meitat de la seva població viu amb por a la violència. Cal evidenciar i recordar uns principis molt bàsics com que: tots els essers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets. Per tant, les dones, han de poder exercir les seves llibertats i poder adoptar les seves pròpies decisions , així com participar de les decisions que defineixen el curs de les societats, en peu d’igualtat amb els homes.
Les violències contra les dones no es confinen a una cultura, regió o país específic, ni a grups particulars de dones en la societat. Les arrels de la violència contra les dones jeuen en la discriminació persistent i naturalitzada promoguda pel patriarcat.
El seminari pretén proporcionar coneixement sobre les violències masclistes, basant-se en els principis de la metodologia participativa feminista que permet desvetllar les relacions de poder en els diferents nivells i àrees d’una societat, generant un procés de reflexió sobre la connexió de les relacions de gènere i les violències masclistes. Unes violències que posen en evidència l'arrelament de la desigualtat en la nostra societat mitjançant: les expressions verbals i escrites; les actituds i comportaments; les identitats de gènere que es consideren normatives; els models de masculinitat i feminitat hegemònics; i els micro masclismes.
“Violències Masclistes. Aproximacions, Lluites i Desigualtats”
DIES: 7/14/21/28 i 30 de novembre
HORARI: 18:30 a 20:30
LOCALITZACIÓ: Espai per la Pau. Mas Fonollar ( c/ Sant Jeroni 1-3)
- 7/11/16 La diversitat de les violències masclistes.
- 14/11/16 Les violències masclistes i les vulneracions de drets fonamentals.
- 21/11/16 Eines per la intervenció social amb dones que pateixen situacions de violència masclista.
- 28/11/16 Taller. Mites i representacions culturals de la violència a través del discurs als MMCC.
- 30/11/16 Taller. La prevenció de la violència i de les actituds abusives ens les relacions afectives de parella.