Sis defensors i defensores de drets humans visitaran del 2 al 12 d’octubre de 2013 diferents municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Vallès Oriental per a conscienciar la ciutadania de la importància de la lluita pels drets humans.
La visita s’emmarca dins un projecte comú d’onze municipis (10 de l’àrea metropolitana de Barcelona i un del Vallès): Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts, El Prat de Llobregat, Barberà del Vallès, Viladecans, Gavà, Sant Cugat del Vallès, Molins de Rei i Lliçà de Vall. Sota el lema “Ciutats defensores dels drets humans” els onze municipis conjuntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han impulsat aquest projecte per ajudar a aquestes persones en la seva tasca diària de defensa dels drets humans i mostrar la solidaritat de Catalunya a una lluita que, sovint, realitzen a costa de la seva seguretat personal.
Així és el cas de Marco Antonio Arana Zegarra, defensor de drets humans peruà, perseguit per la seva defensa del medi ambient; o de Maria Doris Rivera Ríos, membre de la Comissió de Drets Humans i Dret Internacional del Bajo Ari, en Colòmbia. Ambdós sota amenaça permanent per les seves activitats als seus respectius països.
La delegació inclou també a James Torh, membre de la Comissió Nacional Independent de Drets Humans de Libèria; Idagja Lachgare, defensora dels drets del poble saharaui perseguida per les autoritats marroquines; Alma Masic, defensora de drets humans de Bòsnia-Herzegovina; i Estela de Carlotto, presidenta d’Abuelas de la Plaza de Mayo.
Els sis defensors i defensores participaran en diferents activitats com xerrades i col·loquis als onze municipis. A més, seran rebuts al més alt nivell per Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya, i es reuniran amb diferents organismes de defensa dels drets humans a casa nostra com el Síndic de Greuges de Catalunya i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.
El projecte “Ciutats defensores dels drets humans” compta amb la col·laboració de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Institut de Drets Humans de Catalunya i el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Fundació TMB i Casa Amèrica Catalunya.
Acte a Santa Coloma
"Polítiques públiques d’acord amb la protecció i la garantia dels drets humans" és el títol de la conferència informativa que es farà el dimarts 8 d’octubre, a les 19 h al Teatre Sagarra (c. Lluís Companys, 27).
Hi intervindran els participants del projecte “Ciutats defensores dels drets humans”: Marco Antonio Arana, defensor dels drets indígenes i del medi ambient a Perú; Maria Dorís Rivera, de la Comissió de Drets Humans i Dret Internacional del Bajo Ari a Colòmbia; James Torh, de la Comissió Nacional de Drets de Libèria; Idagja Lachgare, defensora dels drets del poble sahrauí; Alma Masic, defensora dels drets a Bòsnia-Herzegovina; Estela de Carlotto, presidenta d’Abuelas de la Plaza de Mayo de Argentina, i Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats.
Què són els defensors i defensores de drets humans?
Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per a promoure o protegir els drets humans i, moltes vegades, arrisquen la seva pròpia seguretat.
El què els identifica com a “defensors” és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d’entitats no governamentals; treballadors públics de l’àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d’organitzacions internacionals, professionals d’altres àmbits, etc.
La tasca dels defensors i defensores pot consistir en reunir i difondre informació sobre violacions de drets humans, realització d’activitats de mobilització de l’opinió pública, capacitació o formació d’altres persones o sectors en temes de drets humans, recolzament a les víctimes de violacions de drets humans, enfortiment dels mecanismes de rendició de comptes... És a dir, una varietat multidisciplinar de tasques que tenen com a característica comuna el compromís per ajudar als altres, compromís basat en les normes internacionals de drets humans i en els principis d’igualtat i no discriminació i en la dignitat humana. Un compromís que sovint comporta un risc per a la vida i la seguretat dels defensors i defensores i/o de les seves famílies, tant per part d’agents governamentals com per part d’altres actors (terratinents, paramilitars, càrtels de delinqüència organitzada, etc.).