Santa Coloma s’adhereix al Let’s Clean Up Europe 2018

Jornada de cura de l’entorn fluvial del Besòs aquest diumenge 13 amb una neteja col·lectiva de residus, una activitat de pesca científica i la presentació del conte ‘La increïble aventura de les anguiles del riu Besòs’.

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la ciutat de Santa Coloma de Gramenet s’adhereix a la jornada ‘Let’s Clean Up Europe 2018’, amb tres activitats de cura i protecció del medi ambient en el Parc Fluvial del Besòs, previstes per aquest diumenge 13 de maig a partir de les 10h. 

El ‘Let’s Clean Up Europe 2018’ és una acció comú a tot Europa, de neteja en un espai natural, per conscienciar la població sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada. Pel que fa al nostre municipi, l’activitat d’aquest diumenge consistirà en la neteja col·lectiva de l’entorn fluvial del Besòs. Per participar-hi, cal inscriure’s a les 10h en el punt d’informació que hi haurà instal·lat al Parc Fluvial del Besòs (a l’alçada del pont de Can Zam). Se sortirà en grups a les 10.30h. A les 12h tindrà lloc el lliurament, la catalogació i el pesat dels residus; i a les 13.30h la posada en comú dels resultats d’aquesta acció. 

Una altra de les activitats previstes és, a les 10.30h, la pesca científica de peixos en riu Besòs, per crear un cens, organitzada per l’Ajuntament de Santa Coloma a través del programa d’activitats del Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli, i amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona. L’objectiu  és veure quines espècies de peixos hi ha al riu Besòs, l’estat de salut i les característiques dels mateixos. Les persones assistents podran veure-hi els exemplars capturats, com es mesuren, com s’estudien, i, posteriorment, com es deixen en llibertat. L’activitat comptarà amb l’assistència de la Dra. en biologia Dolors Vinyoles.

Presentació del conte ‘La increïble aventura de les anguiles del riu Besòs’

Un dels moments més especials de la jornada tindrà lloc a les 13h amb la presentació del conte ‘La increïble aventura de les anguiles del  riu Besòs’.

Editat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, ‘La increïble aventura de les anguiles del  riu Besòs’ és una obra de la professora Dolors Vinyoles, experta en l’estudi de les comunitats de peixos d’aigua dolça del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB, de la que també n’és coautora i il•lustradora la professora Noëlle Fabre, del Departament d'Educació Lingüística i Literària, i Didàctica de les Ciències Experimentals i la Matemàtica de la UB. A l’acte de presentació està prevista la participació de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el degà de la Facultat de Biologia, Gustavo Llorente, que és membre del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio).

El conte relata, de manera amena i divertida, el cicle vital de l’anguila (Anguilla anguilla), una espècie que remunta els cursos fluvials després d’un viatge de milers de quilòmetres des del Mar dels Sargassos, on té lloc la seva reproducció. En el viatge de tornada cap als rius,  les larves —anomenades leptocèfales— s’aniran transformant en angules —anguiles joves— i són les que entraran als rius. Durant més de vuit anys, creixeran fins convertir-se en anguiles amb un típic color groc. 

Després d’aquest període, les anguiles sofriran uns canvis morfològics i fisiològics per convertir-se en anguiles platejades, que estan preparades per realitzar de nou el llarg viatge reproductor que tindrà un any de durada i durant el qual no es podran alimentar. «Per això, es tracta d’una història apassionant pensada per atraure els nois i noies en edat de canvi» expliquen les autores Dolors Vinyoles i Noëlle Fabre. 

El Parc Fluvial del Besòs

El Parc Fluvial del Besòs és un espai públic ubicat al llarg dels darrers 9 quilòmetres de llera del riu Besòs, des de la confluència amb el riu Ripoll fins la desembocadura al mar Mediterrani. Amb una superfície total de 115 hectàrees és un dels espais verds més importants de la regió metropolitana de Barcelona, sobretot si es té present la seva ubicació formant part del continu urbà de les ciutats de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac.

Es calcula que cada any utilitzen aquest espai públic més d’1 milió de persones al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet.