Santa Coloma referma el compromís de lluita contra les violències masclistes

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones es posen en marxa diverses activitats de denúncia i sensibilització arreu de la ciutat.

Com cada 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, Santa Coloma referma el compromís contra les violències masclistes, que atempten greument contra els drets humans de les dones. Aquestes pràctiques són una xacra que impedeix que les dones visquin en igualtat d’oportunitats i assoleixin la ciutadania plena i en llibertat. A hores d’ara s’estan fent activitats de denúncia i sensibilització arreu de la ciutat. Entre d’altres, cal remarcar, el cicle Films de Dones a la Biblioteca Singuerlín (la propera projecció serà Empieza en ti, el dia 24, a les 20.30 h), o el monòleg No solo duelen los golpes, amb Pamela Palenciano (Teatre Sagarra, dia 22, 18.30 h) per a alumnes d’instituts. El dia 19 (11.00), Artemis protagonitzarà una performance al Mercat Sagarra. El dia 20 (11.00), Dones amb Iniciativa i Dojo Can Peixauet impartiran  un taller d’autodefensa al Mas Fonollar. El dia 24 (17.30), els Mossos faran una conferència al Centre Cívic del Riu.

Divendres 25 de novembre (18.00), Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència contra les Dones, tindrà lloc a la plaça d’en Manelic la lectura del manifest de denúncia d’aquests atemptats contra els drets humans de les dones. L’acte, organitzat per la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de Gènere, forma part d’un seguit d’activitats de conscienciació. En aquest sentit, a les 18.30h, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de color morat en homenatge a les víctimes. Una mica més tard (19.00), començarà al Centre Cívic de Can Mariner la conferència «Veus, dones, refugiades», a càrrec de Layla Hamarmeh directora de projectes de l’Arab Women’s Organization (Jordània) i Khadije El Husaini secretària general d’organitzacions de la Lliga dels Drets de la Dona Libanesa (el Líban).

Diumenge, dia 27 (11.30), se celebrarà una manifestació de la plaça del Rellotge a la plaça de la Vila, organitzada per la Coordinadora Grups de Dones, i una performance a càrrec de The Sufragette (12.30). Dimarts, dia 29 (18.30), hi haurà a la Biblioteca Can Peixauet la conferència «Dona musulmana i espanyola. Apoderament davant la violència i la intolerància », a càrrec de Fátima Dolors Bonnin, graduada en estudis àrabs i islàmics.

El programa acabarà l’1 de desembre amb dos actes més: la presentació dels resultats de la investigació sobre la victimització de les persones amb discapacitat (Centre Cívic de Can Mariné, 17.30), amb la sociòloga Laia Alemany, i la projecció del film Game Over (Biblioteca Singuerlín, 18.30). 

La IV Conferència Mundial, celebrada a Beijing el 1995, va reconèixer que la violència contra les dones és un obstacle per a la igualtat, el desenvolupament i la pau dels pobles. Vint anys desprès, les Nacions Unides han aprovat l’Agenda Mundial per al Desenvolupament Sostenible, on se subratlla que la igualtat i l’autonomia de les dones requereixen d’accions urgents per deixar de banda la por, l’assetjament i les violències. El moviment feminista denuncia que la discriminació i la violència de gènere no es produeixen en el buit, sinó en el context d’una cultura heteropatriarcal que se sustenta en una ideologia misògina, sexista, classista, racista, androcèntrica, homòfoba i lesbòfoba. Les violències contra les dones no es confinen en una cultura, regió o país específic, ni en grups socials determinats. Les arrels d’aquest mal el trobem  en la discriminació persistent i naturalitzada promoguda pel patriarcat.

Segons el Consell d’Europa, «la violència estructural és un tipus de violència de gènere que va íntimament lligat a les estructures de poder». La vida de les persones és el major bé que tenim, i ha de ser protegida des dels poders públics.  La desprotecció de les víctimes o les retallades esdevenen formes de  violència masclista institucional. El 2016, el pressupost de l’Estat espanyol per combatre la violència masclista ha estat de 25,2 milions, un 10,9% menys que el 2009. Des del 1999 s’han produït 1.378 assassinats masclistes, i enguany el nombre de dones assassinades arriba a 86. És imprescindible, doncs, un gran  pacte d’estat per a l’eradicació d’aquestes violències.

L’ONU  ha comptabilitzat  65,3 milions de persones desplaçades. Tot i que no hi ha un percentatge desglossat, arreu del món  les dones i les nenes que fugen de conflictes, crisis, desastres naturals o pobresa, s’enfronten a amenaces especifiques com el tràfic de persones,  l’explotació, la violència sexual i la negació dels seus drets humans bàsics, incloent-hi el dret a sol·licitar asil.