Santa Coloma recupera la memòria històrica

Des del divendres 31 es pot visitar una exposició de cartells i fotografies sobre la Guerra Civil a la seu d'Aramateix (C/Montserrat 3-5).

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest dilluns 20 al Museu Torre Balldovina, el programa municipal “Recuperem la memòria històrica”, que es posa en marxa aquesta setmana, en el marc de l’efemèride dels 75 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat (27 de gener de 1939). L’alcaldessa ha estat estarà acompanyada pels tinents d’alcalde i portaveus de l’Equip de Govern Local: Esteve Serrano (PSC), Siscu Sánchez (ICV-EUiA) i Carles Combarros (CiU).

Aquest programa engloba una sèrie d’activitats que tindran lloc al llarg de tot aquest any i que comença aquesta setmana, amb un ampli programa d’actes emmarcats en el 75è. aniversari de l’afusellament, juntament amb 14 colomencs, del que fou alcalde d’aquesta ciutat Celestí Boada, assassinat el 19 d’octubre de 1939 al Camp de la Bota per part de les tropes feixistes. 

Entre les activitats de commemoració, estan previstes conferències, taules rodones, projecció de films, exposicions i un itinerari històric, entre d’altres activitats, organitzades per l’Ajuntament amb la important col·laboració d’entitats ciutadanes com la Comissió Antifeixista i Aramateix. 

“L’objectiu d’aquest programa”, ha destacat  l’alcaldessa Núria Parlon, “és que la ciutadania conegui, recordi i comparteixi la memòria històrica del municipi, allò que forma part de la seva identitat”. L’alcaldessa ha afegit que “posem en marxa aquest programa responent al compromís de l’Equip de Govern amb la ciutadania i amb diferents entitats colomenques; és un exemple del nostre treball per la defensa dels valors democràtics i de justícia socialContra l'oblit hem de continuar difonent la nostra història recent”.

“Art i guerra” la mostra del Museu Torre Balldovina

El programa d’actes ha començat aquest dimecres 22 de gener amb la inauguració al Museu Torre Balldovina de l’exposició “Art i Guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil”. Produïda pel Museu de Mataró, tracta sobre els efectes de la Guerra Civil en el patrimoni, obres d’arts i béns històrics. Amb aquesta mostra l’Equip de Govern aposta per treballar a favor de la conscienciació col·lectiva envers el que va representar la guerra i la posterior dictadura, tot conservant la memòria col·lectiva local.

Reviure l’itinerari del “27 de gener de 1939”

Els actes han continuat el diumenge 26 amb una ruta històrica per la ciutat, a través de l’itinerari denominat “27 de gener de 1939". Es tracta d’un recorregut que s’inicia a l’Ajuntament, i segueix per Can Roig i Torres i la Torre Balldovina, i que permet conèixer els llocs on la ciutat va ser bombardejada i els refugis antiaeris que hi havia, per finalitzar al Camp de la Bota de Sant Adrià del Besòs, on es troba el monument a la memòria de les víctimes afusellades per la dictadura, entre elles el que fou alcalde Celestí Boada.

D’altra banda, el dia 27 (19.00) hi haurà una concentració i manifestació a la plaça del Rellotge amb el lema «Prou impunitat amb el feixisme» , organitzada per la Comissió Antifeixista 27 de Gener. També el dia 27 tindrà lloc una conferència (Mas Fonollar, 19.00) sobre el tema «Experiències de processos de pau i diàleg», a càrrec de Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB, organitzada per la Lliga dels Drets dels Pobles.

El programa no només ofereix actes i exposicions. A la via pública de la ciutat, els vianants podran trobar identificatius –en forma d’adhesius-  en aquells punts de Santa Coloma que van ser bombardejats, a més d’identificatius dels refugis de la Guerra Civil a la ciutat amb la imatge genèrica que utilitza el Memorial de Catalunya. 

Carlos Slepoy i Felipe Moreno a Santa Coloma

En el marc de les activitats per commemorar els fatídics fets del 27 de gener, a més de l’itinerari històric previst i l’exposició del Museu Torre Balldovina, hi haurà una taula rodona (28 de gener, 19.00 hores, Auditori) amb el títol “L’estat de la memòria històrica, significat de la querella contra els crims dels franquisme presentada a Argentina” amb la destacada participació de Carlos Slepoy Prada, advocat de la querella presentada a argentina contra els crims del franquisme; el veí colomenc Felipe Moreno, querellant i membre de la Xarxa Catalana Balear de suport a la Querella Argentina; Juan José Gallardo, historiador i professor de l’institut Can Peixauet. Aquesta taula estarà moderada pel tinent d’alcalde Siscu Sánchez.

D'altres activitats:

Dijous 30 de gener, 12h.
Teatre Sagarra (adreçat a alumnes d'Institut)
Cinefòrum amb la projecció del RETRATISTA, amb la participació del Sergi Bernal, l'autor, Alberto Bougleux, director del documental i  Juanjo Gallardo, historiador i professor de l'Institut Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet.

19h.
Sala Singuerlin-Biblioteca Salvador Cabré
Cinefòrum RETRATISTA, amb la participació del Sergi Bernal, l'autor, Alberto Bougleux, director del documental i Irene Balaguer, presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat.

Divendres 31 de gener, 
Aramateix (C/Montserrat 3-5)
Exposició de cartells i fotografies envers la Guerrra Civil 1936-39 i Santa Coloma sota el franquisme.

Aquests activitats són alguns exemples d’un ampli programa que anirà creixent durant l’any i que està obert a les aportacions de les entitats i de la ciutadania.Podeu consultar-lo en aquest enllaç.