Santa Coloma, ciutat amfitriona de la Festa de les Lletres Catalanes

Santa Coloma de Gramenet serà aquest divendres 13, seu d’un esdeveniment cultural de primera magnitud, ja que el Teatre Sagarra acull a les vuit del vespre la celebració de la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes.

Una vetllada cultural amb més de seixanta anys d’història, en el transcurs de la qual es lliuren alguns dels premis literaris i comunicatius més rellevants de la cultura catalana. 

En destaca el Premi Sant Jordi de novel·la, el Premi Carles Riba de poesia, el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions o el Premi Muriel Casals de Comunicació. Aquest any es farà entrega d’aquests guardons: 60è Premi Sant Jordi de novel·la, 61è Carles Riba de poesia, 22è Mercè Rodoreda de contes i narracions, 57è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies i 46è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil.

La Nit de Santa Llúcia, que organitza Òmnium Cultural, se celebra un cop l’any i de forma itinerant a una població catalana. És un esdeveniment de referència en el calendari cultural i compta amb l’assistència de personalitats de l’àmbit polític, social i cultural. Milers de persones segueixen la vetllada en directe per la Televisió de Catalunya (TV3). 

L’acte és també el punt culminant d’una quarantena d’activitats literàries i culturals que s’han fet en les darreres setmanes a la nostra ciutat. La vetllada és un bon moment per mostrar la vitalitat cultural del lloc on se celebra i la seva connexió amb el món cultural català, així  com una oportunitat per projectar la tasca que fa Òmnium Cultural en la promoció de la llengua i la cultura catalanes.

L’alcaldessa Núria Parlon ha ressaltat sobre la celebració d’aquest acte a Santa Coloma que «és un plaer i un honor per a la nostra ciutat esdevenir seu de la Nit de Santa Llúcia d’Òmnium Cultural, la gran festa de les lletres catalanes, en la seva edició d’enguany. Santa Coloma és una ciutat amb una sòlida trajectòria de vinculació i compromís  infrangibles amb la cultura. Acollir-hi un esdeveniment com aquest és la demostració inequívoca del reconeixement del nostre posicionament com a vila defensora i propulsora de la creació cultural, sensible i oberta a la lliure expressió». 

Santa Coloma acull la 69a edició 

La primera edició de la Nit de Santa Llúcia va ser el 1951 a la ciutat de Barcelona. L’impulsor va ser-ne l’editor Josep M. Cruzet, fundador de la Llibreria Catalònia i de les editorials Selecta i Aedos. En aquesta primera vetllada, que es va celebrar en la clandestinitat, s’hi va lliurar el Premi Joanot Martorell de novel·la, que convocaven els editors Aymà. El nom de Santa Llúcia ve de la data del 13 de desembre, en la qual s’havia adjudicat el Premi Crexells, instituït el 1928 per l’Ateneu Barcelonès en memòria de Joan Crexells, mort als 30 anys el dia de Santa Llúcia del 1926.

El 1960, la Nit de Santa Llúcia va acollir un nou premi de novel·la, el Sant Jordi, instituït pel mateix grup de persones que l’any següent, el 1961, van fundar l’entitat Òmnium Cultural, que des d’aleshores és l’organitzadora de la vetllada. Entre el 1951 i el 1971, aquesta festa va tenir el format d’un sopar literari a la ciutat de Barcelona i, a partir del 1972, esdevé itinerant i es fa en alguna ciutat en la qual Òmnium Cultural hi té seu territorial. L’any 2008, la vetllada canvia de format: els premis literaris deixen de lliurar-se en un sopar i s’integren en un espectacle creat expressament per a l’ocasió i emès en directe per Televisió de Catalunya.