Santa Coloma celebra el Dia d'Acció per la Salut de les Dones

Aquest dimarts 2 de juny (18:30h) es farà una xerrada sobre el dret a decidir sobre el propi cos a la Biblioteca Fondo.

Cada 28 de maig es celebra el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones i enguany Santa Coloma ho commemorarà amb la projecció de ‘Menopausa rebel’, un retrat sobre la llibertat i la força transgressora de la maduresa, el dijous 28 de maig, a les 18 hores, a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré.

La presentació i el debat posterior aniran a càrrec de l’entitat Drac Màgic. L’acte també comptarà amb la participació de la prestigiosa antropòloga Dolores Juliano.
La protagonista d’aquest documental és Thérèse Clerc, una dona que viu la maduresa com “un temps de completa llibertat”. Amb 85 anys, aquesta militant i apassionada feminista va posar en marxa la Casa Baba Yaga, un innovador projecte de convivència per a dones de més de 65 anys. La directora, Adele Tulli, recull a ‘Menopausa rebel’ les experiències de les dones que hi viuen i elabora un retrat íntim de Thérèse.

L’activitat és d’entrada lliure i està organitzada pels departaments de Polítiques d’Igualtat de Gènere i de Salut Pública de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, juntament amb el Consell de les Dones per la Igualtat. El documental té una durada de 26 minuts i es projectarà en versió original subtitulada en català.

D’altra banda, dimarts 2 de juny, a les 18:30 hores, tindrà lloc a la Biblioteca del Fondo la xerrada participativa: ‘Les dones i el nostre cos: De les reformes legislatives sobre l'avortament al dret a decidir sobre el propi cos’, a càrrec de Betlem Cañizar Bel, consultora social (www.caials.net) i activista feminista. Aquesta activitat està organitzada per la  Biblioteca del Fondo, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones


Aquesta jornada té el seu inici en el V Encuentro Internacional de Mujer y Salud a San José (Costa Rica) el maig de 1987, on es va fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut.

En aquest sentit, la Red de Salud de Mujeres Latinoamericanas y del Caribe (RSMLAC) i la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius, RMMDR, van coordinar per primera vegada l’any 1988 la Campanya per a la Prevenció de la Morbimortalidad Materna. El seu principal objectiu era denunciar les altes taxes de morbiditat i mortalitat maternes existents especialment en els països menys desenvolupats per causes que es poden prevenir, i exigir dels governs polítiques i legislacions adequades per a enfrontar aquesta realitat. Des de llavors arreu del món es commemora aquest dia.