Santa Coloma avalua els objectius que s’havia marcat en matèria de cooperació, solidaritat i educació per la pau

Aquest és un procés autocrític poc habitual a les administracions quan es tracta de temes vinculats a la cooperació local.

El passat 19 de gener l’alcaldessa Núria Parlon va presentar a la sala d’actes de Can Sisteré l’estat de l’avaluació de l’actual Pla Local Director de Cooperació, Solidaritat i Educació per la Pau (2011-2015) que es porta a terme en aquesta ciutat. A l’acte van participar unes quaranta persones, membres del Consell de Cooperació i Solidaritat de la ciutat, inclosos regidors i regidores dels grups polítics municipals.

L’esmentat Pla, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, que subvenciona el projecte d’avaluació. Els consultors responsables tècnics d’aquest estudi, Neus Martí i David Tarrason van fer una presentació de les línies generals del projecte destacant la necessitat de preveure l’avaluació quan estem planificant, així com el disseny acurat dels indicadors. Destaquen l’interès per mesurar l’impacte de les polítiques públiques, per millorar l’eficiència i els resultats finals, però, com en aquest cas, amb perspectiva de metodologies de diversos criteris i no només quantitatiu. L’objectiu general serà ara avaluar fins a quin punt s’han assolit els objectius que es plantejaven al Pla Director però també comprendre què ha succeït, perquè s’han assolit en aquesta mesura, entendre els perquès i els processos que s’han donat. Per aquest motiu s’ha fet arribar un qüestionari a tots els membres del Consell i s’enviarà als que es consideren persones actores de la cooperació a nivell local per recollir totes les aportacions possibles.

A la ronda d’intervencions per conèixer l’expectativa de les persones assistents a l’acte, que han participat a l’elaboració del Pla, es destaca la necessitat que el procés d’avaluació sigui flexible i no tancat, així com que es treballi la transversalitat, però sobretot es fa constar la diferència de la situació actual respecte a l’anterior, on era més prioritària la necessitat de consolidar una política pública pròpia. Es posa en comú que ara hi ha un mapa nou amb actors i actrius emergents o menys formals, una línia important de treball en l’àmbit de la sensibilització i del treball amb joves i nous reptes com el de la cooperació directa i la cooperació tècnica .

Els consultors van explicar la metodologia prevista, que inclou diverses sessions de treball amb entitats, equip tècnic municipal, resta d’àrees de l’Ajuntament i actors i actrius emergents que comencen a ser rellevants en matèria de cooperació i solidaritat. Tanmateix, s’ha ofert la possibilitat a tothom de poder participar d’una manera més còmoda o directa només sol·licitant-lo directament a l’adreça electrònica cooperacio@gramenet.cat per afavorir el més possible la participació.

De la ronda oberta d’intervencions destacà una valoració positiva respecte l’augment de la dinàmica participativa, més connexió amb l’àmbit polític i més obertura als temes i els àmbits de treball tractats, així com la incorporació d’entitat i persones noves en aquest àmbit. També es constata que s’ha fet més execució i no tant seguiment del Pla i que una part de l’avaluació, que correspon a la cooperació indirecta en conveni amb el Fons Català de Cooperació, té un mecanisme propi d’avaluació.

Finalment, es va remarcar que cal reconèixer el valor d’aquest exercici d’avaluació que es porta a terme a Santa Coloma de Gramenet, un procés autocrític que no és habitual quan es tracta de temes vinculats a la cooperació local i que poques administracions fan. De moment, s’ha acordat fer quatre sessions participatives en el propers mesos i que el dia 5 d’abril es presenti l’esborrany de l’informe de l’estudi d’avaluació proposat.