La ciutat de Santa Coloma serà la seu, del dimecres 9 al dissabte 12 de desembre, del I Festival Internacional de Cinema de Drets Humans. És una de les primeres activitats de la Festa Major d’Hivern de la ciutat, un esdeveniment cultural d'avantguarda i compromès. Durant quatre dies de festival, els espectadors i espectadores tindran l'oportunitat de veure una excel·lent selecció de pel·lícules, procedents de diverses cinematografies del món, que conviden a la reflexió sobre el significat de la violència i la dignitat humana.
En el transcurs d'aquest festival, es lliurarà el Premi Joan Alsina al prestigiós advocat argentí, resident a Espanya, Carlos Slepoy, per la seva llarga trajectòria en la defensa de les persones que han patit la violació del més elemental dels seus drets. Aquest lliurament serà el proper dijous 10 de desembre a les 18.30 hs al museu Torre Balldovina, i comptarà amb la presència de la Consellera de Justícia, Montserrat Tura.
El Festival té com a finalitat promoure un fòrum de debat que porti a un primer pla la qüestió dels drets humans al món. En aquest sentit, es concedeix un ampli espai al cinema polític, a la promoció dels drets individuals i a les llibertats democràtiques, així com a la tolerància i al respecte dels drets de les minories. També es presta atenció als drets socials, la consecució d'una vida digna, la solidaritat i els drets dels pobles a l'autodeterminació, a la identitat cultural, al desenvolupament i a un medi ambient sostenible.
El Festival està organitzat per l'Ajuntament de Santa Coloma, la Casa Amèrica de Catalunya, Acció i Participació, la Fundació Internacional Olof Palme i l'Institut Multimèdia DerHumALC. Col·laboren la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya.
Seccions del Festival i Premis
Hi haurà diverses seccions: el Premi Dret Humans, al qual opten les cintes “Tapologo”, “Cent metres més enllà”, “Pares de la plaça”, “Fixer: The taking of Ajmal Naqshabandi”, “La pérdida" y "Crude”; el Premi Memòria i Justícia Universal, on competeixen “Volver a nacer”, “Matar a todos”, “Bajo el mismo sol”, “La batalla de la memoria” y “La canalla (da) de Sant Felip”; el Premi Igualtat i Interculturalitat, al què hi són candidates les pel·lícules “Miradas desveladas”, “Miente”, “Desplazados”, “El empleo” y “Soy Meera Malik”; Música y lucha contra la discriminación, que recull el testimonio filmat d’experiències insòlites (LT22 Radio la Colifata, L’Orchestra di Piazza Vittorio, Kalo d’aquí y Sita Sings The Blues); i Panorama, secció en la qual queden enquadrats títols como “Tinta roja”, “Carlos T”, “Milton, el nieto de la abuela”, “Argentina punt i seguit” i “Bagatela”.
Un jurat d'excepció
Ell jurat del Festival està format per personalitats de gran prestigi. És el cas d’Anna Balletbó, presidenta de la Fundación Internacional Olof Palme i membre del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. També Cesc Gay, director de cinema amb una filmografia en la que sobresurten obres com “Krampack”, “A la ciutat” i “Ficció”.
Són també membres del jurat Pere Gibert, coordinador de Continguts de la Xarxa de Televisions Locals; Oriol Gispert, periodista i realitzador, autor de diversos documentals; i Yolanda Viñals, llicenciada en Periodisme i Humanitats, es va formar en l'Escola de San Antonio de los Baños (Cuba) i en la Universitat Complutense de Madrid. La direcció d'aquest esdeveniment cultural recau en Javier Luna i la direcció artística en Julio Santucho.