Reforç de les accions de control de plagues amb l'arribada de l'estiu

La prevenció és clau contra el mosquit tigre: cal evitar els racons amb aigua estancada a la llar. Les actuacions s’intensifiquen en contenidors, clavegueram, embornals, solars i parcs.

L’Ajuntament activa el Pla de control de plagues durant aquest període de l’any en què pugen les temperatures amb una actuació combinada dels serveis municipals. L’increment  de la calor fa que la presència al carrer de rates i paneroles sigui més probable.

Les espècies que causen les plagues urbanes han canviat, readaptat, augmentat i modificat el seu comportament. Aquests animals se senten atrets per la matèria orgànica que sovint troben en punts de la ciutat. Per això, és molt important extremar la neteja i no deixar residus a la via pública.  Per lluitar contra aquesta proliferació d’insecteses i rosegadors, el contracte de la neteja viària preveu el reforçament del rentat i la desinfecció dels contenidors. Amb els nous models més estancs —sobretot els de matèria orgànica— s’assoleixen millors índexs de neteja i salubritat. Igualment, s’actua en el manteniment del clavegueram i la neteja dels embornals.

El control de les plagues urbanes s’estén a tots els equipaments públics, els carrers, els solars, les places i els parcs. Les actuacions són prioritàries a les zones amb més risc de presència de rates i paneroles. L’Ajuntament es coordina amb la Diputació i amb les altres ciutats metropolitanes per aplicar mesures conjuntes, ja que el problema transcendeix l’àmbit local.

El mosquit tigre


En aquest context, el mosquit tigre esdevé un problema quan pugen les temperatures. Per combatre’l, la prevenció és el millor mètode. S’han d’eliminar els llocs on poden multiplicar-se les larves; aplicar-hi insecticides no és efectiu. El Servei de Control de Mosquits considera que un 80% dels focus està en propietats privades, des d’un hort a la terrassa d’un àtic. No sol reproduir-se en aigua en moviment ni en grans superfícies com les piscines, el llac de Can Zam o la vora del riu, tot i que s’hi fan tractaments periòdics. És molt important mantenir els patis i els balcons sense racons amb aigua estancada, que és on creixen les larves. Alerta sobretot amb els plats dels testos, garrafes d’aigua, safareigs, canelons de desguàs de les teulades, escletxes entre rajoles trencades, plats de menjar de gossos i gats, galledes de fregar... Per fer net i eliminar les larves, n’hi ha prou amb buidar l’aigua i posar el recipient cap per avall. Per esquivar les picades, hem de posar-nos màniga llarga, i col•locar mosquiteres si dormim amb les finestres obertes. Si tot i amb això ens pica, hem de rentar bé la picada  i desinfectar-la. Si persisteix la molèstia, és recomanable consultar el metge.

L’Ajuntament actua davant d’altres plagues amb desratitzacions, desinsectacions i desinfeccions. Els coloms també són una font d’insalubritat. L’ordenança municipal prohibeix donar-los menjar per evitar que es concentrin i escampin paparres i altres insectes que piquen o transmeten malalties. Les comunitats de propietaris han de vetllar perquè l’edifici estigui lliure de plagues, i l’Ajuntament els pot donar informació. Al parc fluvial i a Can Zam hi ha actuacions periòdiques de desinsectació, incloent-hi els mosquits que no puiquen que causen molèsties al veïnat del passeig de la Salzereda i l’entorn.