Durant la Guerra Civil, a la nostra ciutat es van construir diversos refugis per protegir la ciutadania dels bombardejos de l’aviació feixista. Quan sonaven les alarmes que anunciaven el perill d’un atac aeri, la població s’amagava als soterranis de les cases i als refugis que hi havia escampats pel municipi.
Santa Coloma va homenatjar fa dos anys les víctimes de la guerra amb la senyalització dels llocs on van caure les bombes; enguany es situen alguns dels espais on es refugià la ciutadania durant la guerra. En concret, se senyalitzen una dotzena de refugis, els situats a:
- Plaça de la Vila – Ajuntament / carrer de Sant Carles
- Can Roig i Torres
- Torre Balldovina
- Can Sisteré (l’antiga torre de Can Rius)
- Plaça de Montserrat Roig / carrer del Safareig
- Carrer Major / plaça de l’Olimp
- Carrer de Prat de la Riba cantonada carrer de les Balears
- Carrer Wilson
- “El Molinet” (avinguda de la Generalitat)
- “Montaña Partida” (carrer d’Elcano)
- “El Pensament” (carrer Torras i Bages)
- Plaça de Catalunya / carrer de Sant Carles
Segons la Junta Local de Defensa Passiva, el juliol de 1938 hi havia a Gramenet del Besòs uns 150 refugis, entre els construïts, els habilitats o a mig construir. D’aquests, n’hi havia només 3 d’oficials: un a l’Ajuntament, un altre a l’Hospital situat a Can Roig i Torres i un darrer a la Torre Balldovina. De la resta, en coneixem ben pocs. Gràcies a la documentació i a través de fonts orals sabem la situació aproximada d’alguns refugis, i també de l’existència d’altres encara que en desconeixem la seva localització. És per això que la senyalització dels refugis de la ciutat que ara s’inicia és un treball obert, inacabat, per anar ampliant i completant a mesura que recuperem la nostra història més recent, amb informacions noves que la recerca i les fonts orals ens puguin aportar.
Si teniu coneixement de l’existència d’algun refugi podeu contactar amb el Museu per tal de facilitar-ne informació (Museu Torre Balldovina, plaça de Pau Casals s/n, tel. 93 385 71 42, museutorreballdovina@gramenet.cat).
Altres actes
Dins del mateix programa de memòria històrica, dijous, dia 16 (19.00 h, sala d’actes del Museu Torre Balldovina), la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat, Carme García, oferirà la conferència «Les polítiques públiques de memòria de laGeneralitat de Catalunya».
El dia 17 (21.00 h, Teatre Sagarra), hi haurà l’obra de teatre A voz ahogada, una producció d’Apunta Teatre d’homenatge a Miguel Hernàndez que relata com era el dia a dia al penal de Burgos, una de les presons més terribles del franquisme, ocupada majoritàriament per presos polítics comunistes. Molts d’ells eren reconeguts intel·lectuals. Preu: 18 € (descomptes habituals).