L’Ajuntament s’ha adherit a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, una celebració institucional que tindrà lloc del 22 al 29 de setembre a tot Catalunya. A Santa Coloma, la convocatòria més important és la presentació de la fase de diagnosi del Pla de mobilitat urbana (PMU). L’acte se celebrarà el dia 27 (19.00) al Centre Cívic del Riu. La diagnosi s’ha fet avaluant aspectes tècnics (dades estadístiques d’usuaris de metro i bus, estudi del flux de vehicles, nombre de vianants, censos de vehicles, etc.) i s’ha completat amb un procés de participació, que ha inclòs enquestes a la pàgina municipal i tallers, on s’han pogut analitzar els punts forts i els que calen millorar sobre la mobilitat. En la sessió del 27 s’informarà dels aspectes més rellevants del Pla i les aportacions de la ciutadania.
El dissabte 22 s'ha fet una jornada lúdica al Parc Fluvial del Besòs. Cliqueu aquí per informar-vos.
Un pla per els propers sis anys
El PMU té com a gran objectiu la planificació de les estratègies de mobilitat sostenible al municipi durant els propers sis anys, per la qual cosa abasta tots els aspectes relacionats amb aquest àmbit: bicicletes, transport públic, vehicle privat, aparcament, accidentalitat i impacte ambiental, social i econòmic. El Pla s’inicia amb una diagnosi de la situació, fase que acaba de concloure.
El Pla de Mobilitat Urbana destaca que entre els mesos de setembre i desembre, les persones interessades mhi podran fer propostes. En acabar cada fase del Pla s’organitzaran tallers per recollir les idees de la ciutadania.
El nombre de vehicles per habitant és més baix a Santa Coloma que als municipis de l’entorn. Els dies feiners, el total de desplaçaments és de 421.900. Un 65% són interns i un 35% externs; el 36% són per motius professionals i el 64% són personals.
En el 41% de les anades i tornades fora del municipi s’utilitza el transport públic i el 88% dels desplaçaments interns són a peu (només el 0,2% correspon a les bicicletes). La diagnosi de la mobilitat parteix d’aquestes particularitats i en recull els principals impactes. En aquest sentit, cal destacar que l’índex d’accidentalitat, tot i ser més baix que el de la mitjana catalana, és encara millorable a causa del poc ús que es fa del vehicle privat. Les emissions de CO2 provocades pel transport suposen el 40% del total.
Transport públic
A la ciutat hi ha una bona cobertura de transport públic: 7 estacions de metro, 20 línies d’autobusos diürns, 4 de nocturns, 3 d’interurbans. El 100% dels autobusos —amb una edat mitjana de 4,42 anys— i de les estacions de metro són accessibles, però 110 parades de bus, sobre un total de 202, no compleixen els criteris d’accessibilitat. La trama viària és irregular i no pateix congestions de trànsit importants. Hi ha 42 elements mecànics d’accessibilitat i 2 carrils bici (parc fluvial i av. de la Pallaresa) que formen part de la ronda verda.
La ciutat disposa de 40.000 places d’aparcament: el 23% són lliures (carrers o solars); el 62%, privades; el 14% hi són en aparcaments públics soterrats, i l’1% restant correspon a les zones blaves. El 82% dels habitants tenen pàrquing de propietat o de lloguer. A la via pública hi ha una baixa rotació i una forta pressió per obtenir-ne plaça en alguns barris.
Segons dades de camp, prop del 46% dels cotxes aparcats al carrer, tenen l’adreça fora de Santa Coloma; un 42% de places d’aparcament al carrer estan ocupades per cotxes que no es mouen durant la setmana, i un 19% dels vehicles que no es mouen corresponen a propietaris amb l’adreça fora de Santa Coloma.
Tota la informació del Pla de Mobilitat Urbana es pot consultar clicant a aquest enllaç.