Aquest dimecres 14, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el director de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan Maria Bigas, han presentat les noves plataformes que s’han instal·lat en moltes de les parades d’autobús del municipi.
El muntatge de plataformes facilita l’embarcament dels passatgers i es porta a terme per ordenar l’espai dedicat a la parada, i les possibles interaccions amb altres tipus de mobilitat que conviuen a les ciutats metropolitanes.
En total, l’AMB instal·larà aproximadament 60 plataformes en diversos municipis. Per aquest motiu s’han signat convenis amb els diferents ajuntaments interessats per repartir la despesa al 50%, degut a que el servei de bus és titularitat de l’AMB, i el territori pertany a cada municipi. En aquests moments, ja s’han instal·lat les plataformes de Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, Viladecans, Sant Just Desvern i L’Hospitalet de Llobregat. En conjunt n’hi ha 40 d’instal·lades i la resta (20) està previst col·locar-les al llarg dels propers mesos en altres municipis.
Les enquestes de satisfacció dutes a terme recentment per l’AMB mostren que els usuaris del servei de Bus Metropolità estan satisfets amb les plataformes. Concretament a Santa Coloma de Gramenet, un 69% de les persones enquestades valora com a “molt bé” la seva instal·lació, i un 29% com a “bé”. Això suposa un 98% de valoracions positives.
Els avantatges principals que pot aportar una plataforma a una parada són els següents:
Delimiten l’espai a la vorera: en una parada on es col·loca una plataforma, s’augmenta i es delimita l’espai de parada on els usuaris esperen l’autobús i diferenciant-lo de la vorera dedicada als desplaçaments a peu.
Delimiten l’espai a la calçada: la instal·lació d’una plataforma també delimita l’espai on s’atura l’autobús, evitant l’ incivisme en l’aparcament, donat que no permet estacionar-hi.
Accessibilitat: es poden col·locar parades d’autobús en qualsevol espai, sense necessitat que hi hagi vorera elevada, ja que la plataforma fa la funció d’andana. A més, permet que qualsevol usuari amb mobilitat reduïda en diversos graus pugui utilitzar el servei d’autobús.
Faciliten la circulació dels autobusos: donat que amb la plataforma l’autobús no ha de maniobrar per accedir, el temps d’accés al punt de parada és més còmode, segur i ràpid.
Possibilitat d’instal·lació de marquesines: el fet que es disposi de la plataforma pot ser clau per la possibilitat d’instal·lar una marquesina d’autobús, que millora les condicions d’espera a l’espai de parada i la informació que es dona a l’usuari.
Les plataformes estan fabricades amb peces autoencaixables de PVC reciclat, que prové del residu que es produeix en treure el plàstic que recobreix els cables de coure. Fins ara, aquest era un tipus de residu que no tenia possibilitat de reutilitzar-se o reciclar-se. A més, en ser d’aquest material, les plataformes són modulars, podent-se adaptar a diferents usos i formes, i a un cost menor que les plataformes tradicionals de formigó. El contracte ha estat adjudicat a l’empresa ZICLA (http://www.zicla.com), que té una àmplia experiència en el muntatge de plataformes. Aquesta empresa acceptarà a cost zero les peces un cop les plataformes hagin arribat al final de la vida útil i les reciclarà com a matèria primera en processos industrials.
Menys barreres per als vianants: si en una parada convencional d’autobús són necessaris 25 metres lliures perquè el vehicle es pugui apropar a la vorera, amb les noves plataformes només són necessaris 12 metres, per tant pot haver-hi més places d’aparcament (unes 3+).
Santa Coloma, més accessible
En el marc del conjunt de mesures que té en marxa l’Ajuntament, ha explicar l’alcaldessa Núria Parlon, “per aconseguir que Santa Coloma sigui una ciutat més accessible, amable i sense barreres, als darrers mesos hem col·locat o construït 24 plataformes d’autobusos , amb l’objectiu bàsic de contribuir a millorar l’accesibilitat de les persones que més ho necessiten, especialment perquè forment part de la tercera edat o bé es desplacen en cadires de rodes o porten cotxets amb criatures”.
En aquest sentit, per una Santa Coloma més accessible, a més de les plataformes d’autobusos, de les quals ja s’han instal·lat 21 de PVC reciclat i reciclable i 3 d’obra, destaquen altres actuacions municipals:
- El passat mes de març es va inaugurar el primer circuit inclusiu, ubicat en la part colomenca del parc de la Serra de Marina ‘SUMANT CAPACITATS’ per fomentar la pràctica esportiva, córrer i caminar. Un circuit especialment adreçat a aquelles persones amb més dificultats per motius de diversitat funcional. En la posada en marxa d'aquest circuit van participar diferents entitats de la ciutat, com Aspanide, CEMFIS, Alquimistes Teatre, l’AMPA del centre d’educació especial Josep Sol, el Centre Assistencial Dr. Emili Mira-Centre de Salut Mental Martí i Julià, Funamment i APACCAT.
- L’ampliació de voreres a diversos carrers de la ciutat per facilitat els desplaçaments dels veïns i les veïnes.
- Actualment el 90% dels carrers de la ciutat disposen de passos adaptats a les persones amb mobilitat reduïda, sobretot per a persones que es desplacen en cadires de roda o cotxet.
- Es desenvolupa el Pla de mobilitat i accessibilitat, que ha creat escales i rampes mecàniques als barris amb una orografia més complicada.