Noves mesures de l’Ajuntament contra els excrements dels gossos als espais públics

La sanció mínima per no recollir les deposicions dels gossos passa a ser de mil euros. Es creen un nou servei de recollida en moto dels excrements i tres zones d’esbarjo per als gossos.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest divendres 24 les noves mesures que posa en marxa l’Ajuntament d’aquesta ciutat per eradicar els excrements de gossos dels espais públics del municipi. La creació d’un servei de recollida de les deposicions en moto, l’habilitació de tres solars com a espais d’esbarjo per als gossos i l’augment de l’import de les sancions per no recollir els excrements als espais públics son algunes de les accions que els veïns i les veïnes de Santa Coloma podran veure en els pròxims dies.

L’Ajuntament d’aquesta ciutat vol acabar amb la primera queixa de la ciutadania colomenca quan es tracta d’enumerar les deficiències en matèria de neteja d’espais públics, que és la presència d’excrements de gossos als carrers, places i jardins.

En aquesta ciutat hi ha censats 5.131 gossos.

L'Ajuntament realitza campanyes de sensibilització de manera periòdica perquè les persones propietàries dels animals es responsabilitzin també dels seus excrements en els espais públics i els recullin, complint així les ordenances municipals de neteja. En els últims tres anys s'ha augmentat el servei de neteja viària, també als caps de setmana. Malgrat tot, els excrements de gossos en la via pública segueixen sent un problema de salubritat, d'incomoditat i d’incivisme que l'Ajuntament vol solucionar.

L’alcaldessa ha fet una crida a la coresponsabilitat de tots i totes per mantenir l’espai comú de Santa Coloma en bones condicions. “La gran majoria dels colomencs que tenen gos –ha dit Núria Parlon- són persones cíviques que compleixen amb les seves obligacions, però hi ha una minoria que causa problemes per no tenir un comportament cívic i això provoca una despesa addicional per a l’Ajuntament, que paguem entre tots i totes. Cal eliminar aquest incivisme perquè el moment econòmic ja és prou complicat i l’Ajuntament està fent una inversió molt important perquè la ciutat estigui neta. Els propietaris del animals han de ser responsables de llurs mascotes i recollir els seus excrements dels espais públics, que és el que diuen les ordenances, i si no ho fan han de saber que seran sancionats amb un mínim de mil euros per la infracció”.

Noves mesures contra l'abandonament de les deposicions dels gossos:

Nou servei amb moto de recollida d'excrements de gossos


L’alcaldessa de Santa Coloma ha presentat també avui una nova inversió que ha fet l’Ajuntament d’aquesta ciutat adquirint dues motos equipades amb un sistema d'aspiració i neteja destinades a recollir els excrements dels gossos dels espais públics..

Aquests vehicles actuaran, matí i tarda de dilluns a divendres, en zones que pateixen especialment l'incivisme: escoles, boques de metre i parades d'autobús, carrers comercials, zones de passeig, parcs i jardins i espais de jocs infantils.

El personal que conduirà i realitzarà la recollida en moto dels excrements procedeix dels Plans d’Ocupació; persones que estaven a l’atur i que s’han format per fer aquesta feina específica.

Tres noves zones d'esplai per a gossos

També, ha informat que s'han habilitat tres solars a diferents punts de la ciutat per a l’esbarjo dels gossos, que estan situats  a l’avinguda Puig Castellar amb el carrer d'Amèrica (barri Singuerlín), el carrer de la Circunval•lació amb el carrer de Sant Jordi (barri del Raval), i al passeig de la Salzereda (front l'inici del carrer Major).

Aquestes tres zones funcionen com un espai verd públic, però estan delimitades per una tanca i en el seu interior hi ha papereres, bancs, un expenedor de borses per a la recollida d'excrements i un cartell on s'indiquen les normes d'ús. En elles els animals poden anar solts, però també és indispensable que els propietaris dels gossos es responsabilitzin de recollir les seves deposicions i compleixin les ordenances de tinença d'animals, com en qualsevol altre lloc de la via pública.
El manteniment previst per garantir la salubritat d’aquests espais consisteix en una neteja diària, una desinfecció mensual i la reposició del sauló un cop a l’any.

Augmenta l'import de les sancions per abandonament dels excrements de gossos als espais públics

Amb la finalitat d'aconseguir eliminar les deposicions de gossos en els espais públics, l'Ajuntament augmenta l’import de les sancions a els qui no compleixin amb l'obligació de recollir-les. La sanció mínima per no recollir els excrements dels gossos a partir d’ara serà de mil euros (fins ara la quantitat mínima era 301 euros), i també s’augmentarà fins a cinc mil euros en cas de reincidència. La Policia Local incrementarà  la vigilància en aquest sentit.