Nova plaça dedicada a Concepción Arenal en Singuerlín

Santa Coloma compta de manera oficial, des de diumenge, amb un espai públic dedicat a l'escriptora gallega i activista en defensa dels drets de la dona, Concepción Arenal. Es tracta de la nova plaça, d'uns 3.000 m2, urbanitzada enfront del mercat de Singuerlín –a la confluència de l'avinguda del Puig Castellar amb el carrer del Singuerlín— que forma part de la reforma de l'entorn del mercat municipal.
Aquest nou punt de trobada ciutadà culmina la primera fase de les tres que comprèn el projecte de reforma. Un dels seus objectius és suavitzar al màxim les pendents per facilitar la mobilitat de les persones. A més de la nova plaça, s'han urbanitzat el carrer del Singuerlín i un espai a l'avinguda de Catalunya i s'ha instal·lat un complex de jocs infantils.
La festa d'inauguració va tenir lloc diumenge 30 de novembr, amb animació infantil, parlaments inaugurals i una actuació de Airiños da Nosa Galícia.
La nova plaça de Concepción Arenal s'ha dedicat a aquesta escriptora i precursora del feminisme a Espanya a petició del Centre Cultural Airiños da Nosa Galícia, entitat colomenca que aquest any celebra el seu 25 aniversari.

Terrasses

Amb una superfície de 2.917,78 m2, s'enquadra dins dels gairebé 5.000 m2 d'espai urbanitzat de l'entorn del mercat i constitueix la primera fase del projecte. La plaça ha suposat una inversió d'1,03 milions d'euros i ha comptat amb una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Aquesta actuació urbanística s'ha resolt mitjançant quatre plataformes o terrasses per salvar els desnivells de la zona i adaptar-se als carrers adjacents. Les plataformes estan separades per talussos amb gespa i es comuniquen entre elles interiorment i des de la vorera de l'avinguda del Puig Castellar. A la terrassa superior, la de majors dimensions, s'han col·locat jocs infantils. El mobiliari urbà està pensat per facilitar la relació dels veïns i per al descans. S'han instal·lat llums de sodi, que suposen un menor consum d'energia sense disminuir la qualitat de la il·luminació.
A la segona fase d'aquest projecte s'urbanitzarà l'entorn de la nova estació del metro de Singuerlín (L9), és a dir, l'espai que anteriorment conformava la plaça de la Sagrada Família, i els passatges de Salvatella i Segó. A més, s'incorporaran dues escales mecàniques. L'objectiu és donar prioritat a l'espai per a vianants i aconseguir que el destinat als vehicles millori.
A la tercera fase del projecte es reurbanitzarà l'avinguda del Puig Castellar i el carrer d'Aragó fins a l'encreuament amb el passatge de Salvatella.
Amb les tres fases finalitzades s'aconseguirà reordenar i ampliar l'espai públic d'aquesta zona, facilitar la interconnexió dels seus carrers, així com la mobilitat i accessibilitat de les persones als diferents serveis del barri, sobretot al mercat.

Homenatge a una dona reformadora

Concepción Arenal (1820-1893), escriptora i sociòloga espanyola, va destacar per una mentalitat innovadora, liberal i feminista en la seva època (va començar a anar a la universitat vestida d'home perquè les dones no tenien accés). Va aportar a la sociologia i les ciències polítiques i jurídiques una línia de pensament il·lustrat-liberal. Buscava reconciliar a la persona amb la naturalesa i la raó, possibilitant que assumís les regnes de la seva sobirania, i elevant les societats, els sistemes polítics i les relacions internacionals cap a esferes més nobles on fora possible la justícia. Va ser una incansable reformadora per a qui “només la veritat, la virtut i la bellesa tenen horitzons infinits. El que a ells no es dirigeix, ric o pobre, s'arrossega per les misèries del món moral”.