Santa Coloma de Gramenet, a 4 de desembre de 2012. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha signat un conveni de col·laboració amb el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona per coordinar de manera conjunta l’acció d’ambdues institucions amb l’objectiu d’agilitzar l’atenció i ajuts a aquelles famílies o persones que es troben en un procediment de desnonament, per manca de pagament de les rendes del lloguer, o d’execució hipotecària de l’habitatge, per manca de pagament de la hipoteca.
El conveni subscriu que quan el Col·legi de Procuradors sigui coneixedor d’una situació de risc de pèrdua d’habitatge de colomencs i colomenques facilitaran la informació necessària a l’Ajuntament, sempre amb el consentiment previ de les persones afectades, perquè els Serveis Socials municipals puguin iniciar una resposta urgent en el marc del Protocol municipal per a la concessió de prestacions i ajuts econòmics d’urgència social destinats a atendre situacions de pèrdua o manca d’habitatge
L’objectiu és que des de l’Ajuntament es pugui actuar i respondre d’una manera més àgil i immediata a les situacions de necessitat social plantejades i diagnosticades amb el treball conjunt del Col·legi de Procuradors i de Serveis Socials municipals.
El conveni amb el Col·legi de Procuradors del Tribunals de Barcelona és, en paraules de l’alcaldessa de Santa Coloma, “un pas més en el conjunt de mesures d’ajuts i recolzament, des de l’Ajuntament, a les famílies que més estan patint les conseqüències de la crisi econòmica”. En aquest sentit, per optimitzar la intervenció immediata de Serveis Socials, “és especialment útil el coneixement previ de la situació familiar per poder preveure d’una manera ràpida l’allotjament de les persones afectades i d’altres serveis i ajuts municipals d’una manera més eficient” afegeix l’alcaldessa.
Per garantir la bona coordinació entre l’Ajuntament i el Col·legi de Procuradors, representants d’ambdues institucions mantindran les reunions imprescindibles per tal de facilitar la informació, consensuar criteris i fer seguiment de les famílies i persones afectades. A més, per a fer el seguiment d’aquest conveni, es constituirà una Comissió formada per representants del Col·legi de Procuradors del Tribunals de Barcelona i de l’Ajuntament de Santa Coloma.
Mesures per atendre famílies en risc de desnonament
· L’alcaldessa demana als bancs i caixes que suspenguin ens processos de desnonament: el passat 12 de novembre l’alcaldessa Núria Parlon va fer arribar una carta a tots els directors d’entitats bancàries i d’estalvi de Santa Coloma, gairebé un centenar d’oficines, en la qual els hi demanava la suspensió de tots els procediments d’execució hipotecària que afectin a famílies de Santa Coloma de Gramenet.
· Pla d’acció contra el mal ús dels habitatges (PACMUH), presentat el 18 de juliol de 2012, l’Ajuntament està exigint a les entitats bancàries que els seus pisos buits passin a formar part de la Borsa Social d’Habitatge. L’objectiu és lluitar contra la situació d’habitatges buits a la ciutat des de fa més de dos anys, obligant als bancs i caixes a impulsar lloguer social o venda a preus ajustats.
· Conveni de l’Ajuntament amb Càritas Diocesana, signat el 12 de juny de 2012, amb el que s’ha creat l’Oficina d’assessorament i suport a les famílies colomenques en risc de desnonament. La nova oficina va començar a fucnionar al juliol del 2012 i constitueix un servei per ajudar les famílies i persones amb menys recursos, i sobretot aquells colomencs i colomenques que tenen problemes per pagar l’habitatge o es troben en risc de perdre’l. Un tècnic municipal especialitzat treballa en contacte amb Serveis Socials municipals i amb el Servei de Mediació de l’Habitatge que ofereix Càritas. L’entitat sense ànim de lucre disposa de mediadors per arbitrar solucions pactades entre els afectats i afectades i les entitats financeres o el propietaris, si es tracta d’un habitatge de lloguer. En els casos de famílies i entitats en les quals no fos possible l’acord entre ambdues parts, el consistori activaria el protocol municipal d’ajuts socials.
· Protocol per prevenir la pèrdua a atendre situacions de manca d’habitatge: aprovat per Junta de Govern local el 27 de març de 2012. Es tracta d’un protocol específic per a la concessió de prestacions i ajuts econòmics d’urgència social destinats a prevenir la pèrdua o atendre situacions de manca d’habitatge, i que s’inclou en el Reglament de prestacions econòmiques de caràcter social mencionat anteriorment.
· Reglament de prestacions econòmiques de caràcter social, aprovat en el Ple Municipal del 26 de març de 2012, amb l’objectiu de facilitar la gestió d’ajuts adreçats a les famílies, en especial aquelles en risc de perdre el seu habitatge i, en general, aquelles sense recursos.
· Per al pressupost 2012 es va incrementar un 15 % les aportacions al Fons de Contingència Social (1,2 milions d’euros en total), per ajudar persones sense recursos; en concret per donar una resposta a aquelles persones que han rebut un avís de desnonament d’un habitatge, de tall de subministres –aigua, llum i gas- i per atendre les necessitats bàsiques d’alimentació i roba, entre d’altres.
Per a més informació i/o contactes:
Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
93 462 40 00 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat